Jekina keks torta


 
Korice:

6 jaja
6 kašika šećera
100 ml ulja
6 kašika brašna
2 pune kašike kakaoa
1 kesica praška za pecivo

Za natapanje korica:

200 ml mleka

Fil:

250 ml slatke pavlake
150 g šećera u prahu
400 g kisele pavlake
300 g mlevenog plazma keksa

Dekoracija:

250 ml slatke pavlake
50 g crne čokolade
1 kašičica ulja
mleveni keks

Priprema:

1. Korice: Veliki pleh od elekričnog šporeta veličine 30cm x 40cm prekriti pek papirom i ostaviti na stranu. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni.
Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u posudu za mućenje i uz postepeno dodavanje šećera čvrsto ih umutiti. Dodavati žumanca jedno po jedno i sjediniti ih sa belancima. Dodati ulje, umutiti.Na kraju dodati mešavinu brašna, kakaoa i praška za pecivo. Sjediniti mikserom. Umućenu smesu sipati ravnomerno u pripremljeni pleh i staviti da se peče. Kora je gotova čim se ivice odvoje od stranica pleha (probati čačkalicom). Pečenu koru ostaviti da se ohladi.

2. Fil: Slatku pavlaku penasto umutiti (ne čvrsto) sa šećerom u prahu. Dodati kiselu pavlaku, koja je prethodno viljuškom malo umućena, i sjediniti je sa slatkom pavlakom. Umutiti mikserom samo da se sjedini sa slatkom pavlakom. Ubaciti mleveni keks i špatulom sve dobro promešati. 

3. Ohlađenoj kori iseći po malo sve četiri strane da bi se dobile ravne ivice. Zatim koru, po dužini, iseći dva puta da bi se dobile tri korice. Makazicama iseći papir između korica da bi se korice lako prebacile na tacnu za kolače. Uzeti prvu koricu, preokrenuti je i zajedno sa papirom je prebaciti na tacnu. Skloniti pek papir i koricu natopiti mlekom. Preko rasporediti 1/3 fila. Pošto je fil gust, da biste ga lako rasporedili to učinite rukom na koju ste stavili kesu za zamrzivač. Preko staviti drugu koricu i blago je pritisnuti prema filu. I nju natopiti mlekom, pa staviti drugu trećinu fila. Na kraju sve završiti sa trećom koricom koja se natopi mlekom i prekrije ostatkom fila. 

4. Dekoracija: Umutiti slatku pavlaku i premazati celu tortu. Površinu torte posuti mlevenim keksom. Čokoladu izlomiti i sa dodatkom ulja je istopiti na pari ili u mikrotalasnoj rerni. Prohlađenu čokoladu sipati u kesu za zamrzivač, vrlo malo odseći pri dnu jednu stranu kese i išarati tortu. Tortu ostaviti u frižider tri sata pa je poslužiti. 






Коментари

Популарни постови