Puž pogača
Potrebno je:
800 g brašna
1 kockica svežeg kvasca (od 40g)
200 ml mleka
100 ml jogurta
100 ml vode
100 ml ulja
2 kašičice soli
2 kašičice šećera
Za premazivanje testa:
200 g omekšalog maslaca
200 g krem sira
1/2 kašičice soli
Za premazivanje pogače:
1 žumance
2 kašike mleka
semenke za posipanje po izboru
Priprema:
1. U toploj mešavini mleka i vode, sa dodatkom šećera, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jogurt, ulje i pripremljeni kvasac. Umesiti testo. Testo ostaviti prekriveno u vanglici da naraste, da udvostruči svoju masu.
2. Maslac umutiti viljuškom, dodati krem sir i so i sjediniti. Za pečenje pogače pripremiti dublju šerpu veličine 28-30cm koja je obložena pek papirom. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i razviti ga u koru veličine 56cm x 40cm. Koru premazati mešavinom maslaca i sira, pa je iseći po širini na osam traka. Svaka traka je širine 7cm.
3. Prvu traku uviti u rolat i staviti je uspravno na sredinu šerpe. Zatim uzimati traku po traku i ređati ih u krug, svaku narednu traku na kraj prethodne. Znači, samo se prva traka savija u rolnu, ostale se prenose i "lepe" u krug. Formiranu pogaču prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
4. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Naraslu pogaču premazati mešavinom žumanceta i mleka, posuti semenkama po želji i staviti da se peče 30-35 minuta. Pečenu pogaču (probati čačkalicom da li je pečena) pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta u šerpi u kojoj se pekla. Zatim je izvaditi na rešetku da se prohladi ili je izlomiti i poslužiti.
Коментари
Постави коментар