Mešani ražani hleb


 

Potrebno je:

200 g raženog brašna T-950
500 g crnog pšeničnog brašna T-1100
2 kašičice soli
3 kašike ulja
1 kašika sirća
400 ml vode
1 kašičica šećera
1/2 kockice svežeg kvasca

Priprema:

1. U toploj vodi u kojoj je dodata kašičica šećera razmrviti kvasac i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati so i promešati. Napraviti rukom na sredini brašna udubljenje i dodati sirće, ulje i pripremljeni kvasac. Umesiti testo. Nauljenim rukama ga oblikovati u loptu i ostaviti u vanglici da naraste. Vanglicu prekriti providnom folijom. 

2. Zemljanu posudu premazati uljem i ostaviti je na stranu (hleb možete peći i u običnoj šerpi sa poklopcem, samo je obložiti pek papirom). Naraslo testo prebaciti na blago pobrašnjenu podlogu i premesiti ga. Ponovo ga oblikovati u loptasti oblik i staviti u posudu za pečenje. Poklopiti posudu i ostaviti da testo još jedanput naraste. Narasli hleb posuti brašnom i slalperom ili oštrim nožem ga zaseći po sredini. 

3. Poklopljenu posudu sa hlebom staviti u hladnu rernu pa rernu uključiti na 200 stepeni. Kada rerna dostigne datu temperaturu hleb peći 40 minuta. Pečeni hleb umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti ga na rešetku da se prohladi.

Коментари

Популарни постови