Pita sa sirom i spanaćem od gotovih kora


 

Potrebno je:

1/2 kg kupovnih tankih kora za pite

Fil:

500 g domaćeg, kravljeg, sira
500 g spanaća
5 jaja
100 ml mleka
1/2 kockice svežeg kvasca (20g)
100 ml jogurta
60 ml ulja
80 g kukuruznog griza
so po potrebi

Još je potrebno:

ulje za premazivanje kora

Priprema:

1. Spanać očistiti od peteljki, oprati i sitno iseckati. Iseckani spanać staviti u dublju posudu, posuti ga sa kašičicom soli, promešati i ostaviti 10 minuta. Zatim ga rukama dobro iscediti i ostaviti na stranu. U toplom mleku razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U dublju vanglicu staviti sir i viljuškom ga dobro izmrviti. Jaja posebno umutiti žicom za mućenje, samo koliko da se sjedine, i dodati ih u sir. Promešati. Dodati jogurt, ulje i pripremljeni kvasac. Promešati. Ubaciti kukuruzni griz i promešati. Od fila odvojiti na stranu 100 g (sa čime će se premazati pita po površini) a u ostatak  dodati isceđeni spanać i dobro promešati sastojke. Ako je potrebno posoliti po ukusu (ja nisam solila jer mi je sir bio slan). Kore podeliti tako da dobijete pet rolata (u nekom rolatu će te možda imati po dve, a u nekom po tri kore...). Veliki pleh od elekričnog špreta obložiti pek papirom.

2. Na radni sto staviti jednu koru, premazati je uljem, pa preko staviti drugu koru. I nju premazati uljem i po celoj kori rasporediti deo fila (fil će biti tečniji nego obično, ali tako i treba da bude). Sa strane samo malo preklopiti kore preko fila i blago ih uviti u rolat (samo ih ispresavijati, nikako ne zatezati kore prilikom savijanja). Rolat prebaciti u pripremljeni pleh. Na isti način napraviti i ostale rolate. U odvojeni fil dodati jednu kašiku ulja, promešati i premazati površinu pite. 

3. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni i staviti pitu da se peče. Kada pita dobije zlatno rumenu boju isključiti šporet, odškrinuti vrata od rerne i pitu ostaviti u rerni još pet minuta. Zatim je izvaditi iz rerne, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 10-ak minuta da odstoji pre upotrebe (to kod mene nije moglo da se sačeka, traženo je da se odmah iseče...).

Ova pita je veoma mekana, sočna, vazdušasta, ukusna i kad se ohladi...

Коментари

Популарни постови