Šapice sa džemom


 

Potrebno je:

250 g mekog brašna T-400
250 g oštrog brašna T-500
1 kesica praška za pecivo
250 g svinjske masti
100 g šećera
1 limun - narendana korica
1 kašika ruma
120 ml belog vina

Još je potrebno:

džem (po vašem ukusu)
šećer u prahu

Priprema:

1. Obe vrste brašna staviti u vanglicu.Dodati hladnu svinjsku mast iseckanu na kockice. Mast rukama utrljati u brašno sve dok se ne dobije mrvičasto testo. Zatim dodati prašak za pecivo, šećer, narendanu koricu limuna i promešati. Na kraju, dodati rum i zamesiti sa belim vinom. Testo podeliti na dve jednake polovine. Uzeti prvu polovinu testa i staviti je na pobrašnjenu podlogu. Posuti testo sa malo brašna i oklagijom ga razviti debljine 3-4 mm. Čašom, veličine po vašoj želji (moja čaša je bila prečnika 6cm), iseći krugove na testu. Ostatak testa ponovo razviti i vaditi krugove...

2. Na sredinu svakog kruga staviti pola kašičice džema, preklopiti krug testa pa prvo prstima ga sastaviti i na kraju viljuškom ispretiskati ivice testa. Formirane šapice poređati u pleh preko pek papira. Ponoviti postupak i sa drugom polovinom testa.

3. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Šapice peći 12-15 minuta. Treba da ostanu bele, čim donji deo samo malo porumeni, šapice su pečene. Pečene šapice ostaviti da se prohlade pre valjanja u šećer u prahu. Šapice treba da budu skoro hladne kada ih valjate u šećer, da bi se šećer zadržao na njima. Ako ih valjate tople, upiće sav šećer i šećer se neće zadržati na njima.

 Divan kolač koji nas vraća u detinjstvo...Kolač sam pravila po receptu sa bloga Stvar ukusa.

Коментари

Популарни постови