Kapama sa blitvom
Potrebno je:
300 g pilećeg belog mesa
100 ml ulja
100 g crnog luka
2 veća čena belog luka
70 g pirinča
400 g očišćene blitve
100 ml + 500 ml vrele vode
suvi biljni začin i mleveni biber po ukusu
Priprema:
1. Pileće meso iseckati na kockice, crni i beli luk sitno iseckati. Iseckati i očišćenu blitvu. Pirinač isprati pod mlazom hladne vode sve dok voda ne ostane bistra i ocediti ga.
U dublju posudu sipati ulje i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi. Na zagrejano ulje ubaciti iseckano meso i pržiti ga samo dok pobeli (bez poklapanja). Zatim dodati crni i beli luk. Dinstati lik sa mesom oko pet minuta. Ubaciti pirinač i pržiti sastojke 2-3 minuta. Dodati iseckanu blitvu, sipati 100 ml vrele vode i dobro promešati. Nastaviti dinstanje samo toliko dok blitva ne splasne.
2. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Odgovarajuću posudu koja će ići u rernu premazati uljem (kod mene je bila šerpa veličine 26cm). Izručiti pripremljene sastojke u šerpu. Naliti 500 ml vrele vode i posuti sa suvim biljnim začinom i mlevenim biberom po ukusu. Staviti posudu u zagrejanu rernu. Kapamu pecite sve dok ne uvri sva tečnost. Poslužiti je sa jogurtom, kiselim mlekom, kiselom pavlakom...
Staro jelo koje se sprema sa različitim sastojcima, ali jedno je isto - ukus ovog jela nas uvek vraća u detinjstvo...
Коментари
Постави коментар