Čili junetina
Potrebno je:
1/2 kg junećeg mesa od buta
100 g crnog luka
1 ljuta papričica
1 konzerva iseckanog paradajza u paradajz sosu (400g)
250 g crvenog pasulja iz konzerve
100 g kukuruza šećerca
100 ml belog vina
2 listića lovora
suvi biljni začin i mleveni biber po ukusu
voda po potrebi
ulje
Marinada za juneće meso:
1 kašičica začinske paprike
1 kašičica dimljene začinske paprike
1 kašičica ljute tucane paprike
1 kašičica mlevene mešavine bibera
1 kašičica soli
Priprema:
1. Juneće meso iseckati na kocke i staviti ga u odgovarajuću posudu. Za marinadu pomešati sve sastojke, posuti ih po mesu i dobro promešati (ukoliko ne možete da pronađete dimljenu začinsku papriku povećajte običnu začinsku papriku na dve kašičice). Posudu poklopiti i ostaviti u frižider da odstoji najmanje tri sata (meni je odstojalo preko noći). Crni luk i ljutu papričicu sitno iseckati.
U odgovarajuću posudu sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati iseckani crni luk, pripremljeno meso, iseckanu ljutu papričicu i listiće lovora. Promešati i na srednjoj temperaturi, u polupoklopljenoj posudi, dinstati meso sa sastojcima. Postepeno dodavati vrelu vodu, po potrebi, i dinstati meso dok ne omekša. Na sredini dinstanja sipati belo vino. Kada je meso omekšalo i kada je isparila sva suvišna tečnost dodati iseckani paradajz i kukuruz šećerac. Promešati i krčkati jelo na tihoj temperaturi dok se svi sastojci ne sjedine i dok se sok od paradajza ne zgusne. Na kraju dodati crveni pasulj (koji je prethodno dobro ispran pod mlazom hladne vode), prokrčkati pet minuta na tihoj temperaturi i skloniti sa vatre.
2. Čili junetinu poslužiti uz pire krompir...
Коментари
Постави коментар