Čokoladni kolač sa kokosom
Kora:
300 g mlevenog keksa
80 g šećera u prahu
100 ml toplog mleka
100 g otopljenog maslaca
100 g otopljene mlečne čokolade
Fil:
700 ml mleka
100 g šećera u kristalu
120 g pšeničnog griza
180 g kokosovog brašna
Ganaš:
200 g crne čokolade
200 ml slatke pavlake
Dekoracija:
kokosovo brašno u boji
Priprema:
1. Kora: Pleh veličine 30cm x 20cm podmazati uljem i ostaviti na stranu. U vanglicu staviti mleveni keks, dodati šećer u prahu i kašikom promešati. Ubaciti mleko, maslac i čokoladu. Kašikom dobro sjediniti sve sastojke. Smesu izručiti u pripremljeni pleh. Na ruku staviti kesu za zamrzivač i rasporediti smesu ravnomerno po dnu pleha. Staviti pleh u frižider dok se sprema fil.
2. Fil: Mleko sipati u diblju posudu, dodati šećer i staviti na šporet da provri. Provrelo mleko skloniti sa šporeta i dodati griz uz stalno mešanje žicom za mućenje. Vratiti posudu na šporet i na srednjoj temperaturi kuvati fil dok se ne zgusne uz neprestano mešanje. Skuvani fil skloniti sa vatre, ubaciti kokosovo brašno i varjačom ga dobro sjediniti sa filom. Da vas ne buni, fil je dosta gust ali tako i treba da bude. Ostaviti fil dva minuta da se prohladi.
3. Izvaditi pleh sa formiranom koricom iz frižidera. Kašikom stavljati fil preko korice u grumuljicama, pa opet rukom preko koje je navučena kesa za zamrzivač ravnomerno ga rasporediti preko cele kore. Ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi dok se spremi ganaš.
4. Ganaš: Crnu čokoladu izlomiti na kockice i staviti u odgovarajuću posudu. Preliti slatkom pavlakom i staviti na tihu temperaturu da se čokolada otopi. Neprestano mešati sve dok se ne dobije gladak krem. Skloniti sa vatre, mešati 1-2 minuta da se malo prohladi i preliti ga ravnomerno preko fila. Ostaviti kolač u grižider da se glazura stegne, pa ga posuti šarenim kokosovim brašnom. Kolač isecite na kocke i poslužite...
Ko voli baunti čokoladice uživaće u svakom zalogaju ovog kolača...
Коментари
Постави коментар