Pogača sa kefirom


 

Potrebno je:

600 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
200 ml kefira
150 ml tople vode
1 jaje
1 belance

Za premazivanje pogače:

1 žumance
1 kašika mleka

Priprema:

1. Tepsiju veličine 26cm dobro premazati maslacem ili je obložiti pek papirom. Ja sam koristila tepsiju sa nelepljivim dnom, pa sam je samo premazala maslacem. U vanglicu staviti brašno, suvi kvasac, šećer i so. Promešati kašikom. Dodati jaje, belance, kefir i toplu vodu. Zamesiti testo. Testo prebaciti na blago nauljenu podlogu i mesiti pogaču 2-3 minuta. Oblikovati testo u loptasti oblik i prebaciti ga u pripremljenu tepsiju. Rukama ga ispretiskati do stranica tepsije formirajući pogaču. Tepsiju prekriti kuhinjskom krpom, pa je uvući u veću plastičnu kesu (tako će mnogo brže da uskisne) i ostaviti da pogača naraste do vrha tepsije. 

2. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Kada je pogača narasla premazati je mešavinom žumanceta i mleka i staviti da se peče 30-35 minuta. Pečenu pogaču umotati u veću kuhinjsku krpu i ostaviti je 15-ak minuta. Zatim je izlomite i poslužite.

Predivno mekana, vazdušasta pogača sa tankom, hrskavom koricom...

Коментари

Популарни постови