Gibanica sa sirom i blitvom


 

Potrebno je:

500 g kora za pitu
2 srednje veze blitve
500 g sitnog sira
5 jaja
180 g kisele pavlake
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli

Još je potrebno:

ulje za premazivanje kora

Priprema:

1. Tepsiju veličine 28cm podmazati uljem i ostaviti je na stranu. Očistiti blitvu od središnjeg zadebljanog dela i sitno je iseckati. Staviti je u odgovarajuću posudu, posuti sa jednom kašičicom soli i promešati. Ostaviti da blitva otpusti vodu, dok se spreme ostali sastojci.

2. Jaja razbiti u vanglicu i mikserom ih umutiti da se dobro sjedine. Dodati sitan sir i kiselu pavlaku pa dobro kašikom promešati. Zatim dodati prašak za pecivo i posoliti po ukusu. Blitvu rukama ocediti i ubaciti u smesu sa jajima. Promešati.

3. Jednu koru odvojiti na stranu i početi sa ređanjem gibanice. Sa dve kore obložiti dno tepsije tako da krajevi kora prelaze preko ivica tepsije za oko 4cm. Poprskati kore uljem pa staviti dve nabrane kore (jednu koru blago zgužvati i staviti do polovine tepsije, isto uraditi i sa drugom korom). Ponovo kore premazati uljem i ravnomerno rasporediti deo fila. Ponavljati postupak dok se fil ne potroši (voditi računa da fil ravnomerno rasporedite između kora). Kore koje su preko tepsije presaviti ka unutra i premazati ih uljem. Pitu prekriti odvojenom korom i krajeve kore saviti sa svih strana unutar tepsije. Poslednju koru dobro premazati uljem i na nekoliko mesta je zaseći nožem kako bi vazduh prolazio u toku pečenja. 

4. Gibanicu peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 45-50 minuta, odnosno dok ne primi zlatno žutu boju. Pečenu pitu ostaviti 2-3 minuta u tepsiji pa je preokrenuti na odgovarajuću podlogu. Poslužite gibanicu i uživajte u svakom zalogaju. Prijatno!

Коментари

Популарни постови