Pečeni svinjski pauflek
Potrebno je:
1,5 kg svinjskog paufleka sa kožom
Marinada:
1,5 kašika soli
2 kašičice belog luka u prahu
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica đumbira u prahu
1 kašičica kumina
1/2 kašičice čilija u prahu
1 kašika aleve paprike
1 kašičica šećera
sveže grančice ruzmarina i timijana (majčine dušice)
Sastojci za premazivanje mesa:
70 g sitno izrendane nakisele jabuke
2 kašike roštilj sosa (BBQ sauce)
2 kašike soja sosa
1 kašika meda
1 kašičica senfa
2 kašike kečapa
1/2 kašičice čilija u prahu
Priprema:
1. Kožu mesa zaseći na kocke a mesni deo 4-5 puta zaseći po širini (na trake). Nemojte duboke razreze da pravite, samo malo zaseći površinu mesa da bi začini bolje svuda dopreli.
Za marinadu sve sastojke staviti u manju posudu (osim sveže začinsko bilje) i kašičicom dobro sjediniti. Meso staviti na veće parče folije i obilno ga posuti sa marinadom sa obe strane. Rukama dobro utrljati marinadu (stavljati je i između razreza koji ste napravili). Preko mariniranog mesa staviti grančice začinskog bilja. Meso zatim uviti sa svih strana u aluminijumsku foliju. Isti postupak uvijanja ponoviti još jedanput. Odgovarajuću posudu za pečenje obložiti alu folijom, staviti pripremljeno meso u nju i posudu ostaviti preko noći u frižider.
2. Meso pre pečenja izvaditi iz frižidera da bude na sobnoj temperaturi pola sata. Rernu ugrejati na 200 stepeni i staviti meso da se peče dva sata. Za to vreme napraviti premaz za meso tako što ćete sve sastojke dobro sjediniti u manjoj posudi. Premaz je gust ali tako i treba da bude.
3. Posle dva sata izvaditi pleh sa mesom iz rerne. Temperaturu smanjiti na 180 stepeni. Sa folijom ga prebaciti na veći pleh i pažljivo iseći po sredini alu foliju (pazite da se ne izgorite od pare). Preko pleha u kome se meso peklo staviti žicu za pečenje ili dno pleha obložiti pek papirom. Preko žice u plehu staviti meso (ili ga staviti u pleh preko pek papira) i obilno ga, silikonskom četkicom, premazati prelivom. Vratiti u rernu na 30 minuta, odnosno dok površina ne očvrsne. Ako imate opciju grila u šporetu pet minuta pre kraja pečenja je uključite i površina mesa će vam biti hrskava.
4. Pečeno meso izvaditi, prekriti ga alu folijom (ali tako da krajevi folije budu izdignuti da para može da izlazi) i ostaviti 20 minuta. Isecite meso na parčiće i poslužite sa prilogom po želji.
Meso je izuzetno sočno sa neodoljivo hrskavom koricom.
Коментари
Постави коментар