Mrvičasta pita sa jabukama
Donja korica:
250g mekog brašna T-400
125 g hladnog maslaca
50 g kisele pavlake
50 g šećera
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
1 jaje
Fil:
1 kg jabuka
30 g maslaca
30 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
1 kašika narendane kore od pomorandže
Mrvičasto testo za površinu:
100 g brašna
60 g hladnog maslaca
20 g šećera
Priprema:
1. Donja korica: Dno kalupa veličine 24cm obložiti pek papirom a stranice premazati maslacem. U vanglicu staviti brašno, dodati prašak za pecivo, šećer, cimet i promešati. Krupno narendati hladan maslac (prilikom rendanja svaki put proći maslacem kroz brašno i neće se lepiti za rende). Rukama ga sjediniti sa brašnom. Zatim dodati kiselu pavlaku i jaje i umesiti glatko testo. Testo odmah prebaciti u kalup i pritiskajući rukama oblikovati koricu i stranice visine 4 cm. Kalup sa testom ostaviti u frižider dok se ne spremi fil.
2. Fil: Jabuke očistiti i iseći ih na kockice. U dubljoj posudi staviti maslac da se otopi na tihoj temperaturi. Dodati iseckane jabuke i šećer. Dinstati, uz povremeno mešanje, dok ne ispari tečnost od jabuka. Zatim skloniti posudu sa vatre, dodati vanilin šećer, koricu od pomorandže i promešati. Ostaviti da se ohladi.
3. Mrvičasto testo za površinu: U manju posudu staviti brašno i šećer. Promešati pa krupno narendati hladan maslac. Maslac rukama utrljati u brašno sve dok se ne dobije mrvičasto testo.
4. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Kalup izvaditi iz frižidera i preko korice rasporediti pripremljene jabuke. Preko jabuka ravnomerno posuti mrvičasto testo. Staviti pitu da se peče 40-45 minuta.
5. Pečenu pitu ostaviti da se ohladi u kalupu pa je prebaciti na odgovarajuću tacnu.
Коментари
Постави коментар