Lisnati hleb sa začinima


 

Sastojci za testo:

500 g brašna
2 kašičice soli
2 kašičice šećera
300 ml vode
1/2 kockice svežeg kvasca
100 ml ulja

Sastojci za premazivanje testa:

100 g omekšalog putera
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica sušenog ruzmarina
1 kašičica sušenog bosiljka
1 kašičica sušenog peršuna

Za premazivanje hleba:

1 jaje

Priprema:

1. U toploj vodi, sa dodatkom jedne kašičice šećera, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti pet minuta. U vanglicu staviti brašno, dodati so i kašičicu šećera pa promešati. Sipati ulje i dodati pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i prebaciti ga na pobrašnjenu podlogu. Umesiti testo, koje treba da ostane mekano. Testo oblikovati u loptasti oblik i vratiti ga u pobrašnjenu vanglicu. Prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti da testo udvostruči svoju masu. 

2. Za premazivanje testa, u manjoj posudi staviti omekšali puter, dodati sve navedene začine i viljuškom ih dobro sjediniti sa puterom.

3. Kalup za hleb veličine 30cm x 12cm x 8cm obložiti pek papirom. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, posuti ga brašnom i razviti u koru veličine 40 cm x 40 cm. Celu koru premazati sa mešavinom putera i začina. Zatim koru iseći na šest uzdužnih traka. Svaku traku iseći poprečno na pet delova. Sada složiti po tri isečena dela jedan preko drugog, pa ih prebaciti u kalup uspravno, ređajući ih jedan pored drugog. Hleb prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste. 

4. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Narasli hleb premazati umućenim jajetom, posuti semenkama (to je po želji) i staviti da se peče 35 minuta. 

Uživaćete u svakom zalogaju ovog hleba...

Коментари

Популарни постови