Najmekše domaće kiflice


 

Potrebno je:

400 ml toplog mleka
60 g šećera
20 g svežeg kvasca (ili 1 kesica suvog kvasca)
1 jaje
1 kašika ulja
1,5 kašičica soli
740 g brašna
70 g omekšalog maslaca

Za premazivanje kiflica:

1 žumance
1 kašika mleka

Priprema:

1. U vanglicu sipati toplo mleko, dodati šećer i žicom za mućenje izmešati. Razmrviti sveži kvasac, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 10 minuta. Zatim dodati jaje i ulje pa sjediniti sve sastojke žicom za mućenje. Ubaciti brašno, so i zamesiti testo. Zatim dodati omekšali maslac i mesiti sve dok se maslac ne sjedini sa testom. Umešeno testo je pomalo lepljivo ali tako i treba da bude. Prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti testo da duplo naraste. 

2. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, blago ga premesiti i podeliti na 14 jednakih delova. Od svakog dela napraviti jufkicu (lopticu), poređati ih na odgovarajuću pobrašnjenu posudu (sa razmakom između), prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 20 minuta. Zatim, svaku jufku razviti u dugačak, tanak, ovalni oblik. Presaviti testo na pola po širini i umotati u kiflicu. Preokrenuti kiflicu, tako da donji vrh bude na površini. Formirane kiflice poređati u pleh preko pek papira. Pokriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata.

3. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Kiflice premažite mešavinom žumanceta i mleka i pecite dok ne porumene. Pečene kiflice premažite puterom i uživajte.

Kiflice su pecivo koje možete da poslužite u svim prilikama, a za ove sigurno će vam tražiti komad više...

Коментари

Популарни постови