Pita sa sirom


 

Potrebno je:

1/2 kg kora za pite

Fil:

1/2 kg sitnog sira
100 ml mleka
4 jaja
100 ml gazirane vode
100 ml ulja
1 kašičica soli

Priprema:

1. Fil: Odvoji belanca i žumanca. Belanca staviti u odgovarajuću posudu, čvrsto ih umutiti i ostaviti na stranu. U vanglicu staviti sir, dodati prethodno blago umućena žumanca, mleko, gaziranu vodu, ulje i so. Sjedini žicom za mućenje. Belanca dodati iz dva puta i žicom ih blago sjediniti sa ostalim sastojcima.

2. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni.  Dublju šerpu veličine 24 cm dobro premazati uljem. Uzeti dve kore i obložiti šerpu, ali tako da kore prelaze stranice šerpe ("vise" i sa strane šerpe). Uzimati koru po koru i zgužvanu je umočiti u fil (raširiti koru na radnom delu, rukom uhvatiti sredinu kore i blago je zgužvati), pa tako natopljene kore ređati u šerpu jednu pored druge. Voditi računa da ne budu previše blizu jedna drugoj i da se ne natope previše filom. Ponoviti postupak još jedanput i kore staviti preko prvog reda kora. Zatim preklopiti kore sa strane (između preklopa premazati fil) i ušuškati ivice kora unutar pite. U ostatak fila dodati dve kašike ulja i premazati površinu pite. 

3. Staviti pitu da se peče 45 minuta (ako je potrebno pri kraju pečenja prekriti je alu folijom). Zatim isključiti rernu i ostaviti pitu još 15 minuta u rerni. Nakon toga pitu preokrenuti na odgovarajuću podlogu, prekriti je alu folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 10 minuta. Sada je spremna za sečenje, sečite je kao tortu...

Obradujte svoje ukućane ovom veoma ukusnom pitom, napravite je za doručak ili večeru... Ideju za pravljenje pite videla sam na YouTube (Mama Buba).

Коментари

Популарни постови