Torta sa lešnicima


 

Korice:

3 jajeta
120 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
120 ml mleka
120 ml ulja
200 g brašna
1 kesica praška za pecivo
60 g mlevenih lešnika (badema ili oraha)

Fil:

800 ml mleka
2 žumanceta
2 kesice vanilinog šećera
5 kašika šećera
60 g gustina
40 g maslaca sobne temperature
60 g bele čokolade
1 manja pomorandža (sitno narendana korica)

Za natapanje korica:

100 ml mleka

Priprema:

1. Pleh od električnog šporeta veličine 30cm x 40cm obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni.
Razbiti jaja u vanglicu i uz postepeno dodavanje mešavine šećera i vanilinog šećera mutiti sve dok se ne dobije kremasta struktura. Dodati mleko i ulje i umutiti. Prosejati brašno sa praškom za pecivo i sjediniti ga sa žicom za mućenje. Na isti način sjediniti i mlevene lešnike (bademe ili orahe). Ova torta je još ukusnija sa mlevenim orasima, ali meni je mlađi sin alergičan na orahe pa ja koristim lešnike ili bademe. Umućenu smesu sipati u pripremljeni pleh i ravnomerno rasporediti po celom plehu Staviti da se peče 16 minuta (probati čačkalicom da li je kora pečena). Pečenu koru prebaciti sa pek papirom na radnu površinu i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu koru iseči na dve kore veličine 30cm x 20cm, a krajeve kore sameljite u secko. Pleh veličine 30cm x 20cm obložiti pek papirom (ili ako imate pravougaoni obruč za tortu postavite ga na tacnu na kojoj ćete formirati tortu).

2. Fil: U dublju posudu sipati pola količine mleka, dodati žumanca, vanilin šećer, 5 kašika šećera i gustin. Žicom za mućenje dobro sve sjediniti pa dodati ostatak mleka. Staviti posudu na šporet i na srednjoj temperaturi uz neprestano mešanje žicom za mućenje kuvati fil dok se ne zgusne. Zatim ga skloniti sa vatre i dodati maslac isečen na kocke. Mešati sve dok se maslac ne otopi. Odmah zatim ubaciti čokoladu izlomljenu na kockice i nastaviti sa mešanjem da se i čokolada otopi. Na kraju dodati izrendanu koricu pomorandže. Fil podeliti na dva jednaka dela.

3. U pripremljeni pleh stavite prvu koricu i natopiti je sa 50 ml mleka. Preko odmah sipati polovinu vrućeg fila, ravnomerno ga rasporediti preko kore, pa preklopiti sa drugom koricom. Drugu koricu blago pritisnuti prema filu da se zalepi za fil. I nju natopiti sa 50 ml mleka pa sipati preko nje drugu polovinu fila (ako vam se desi da je fil počeo da se steže samo ga umutite žicom za mućenje). Fil ravnomerno razmazati i završiti posipanjem fila sa samlevenim ostacima kore (ja sam dodala i malo mlevenih lešnika). Ostaviti tortu u frižider najmanje 3-4 sata. Zatim skloniti obruč oko torte ili je izvaditi zajedno sa pek papirom i prebaciti na tacnu za torte.

Uživajte u ukusu torte koja nas vraća u detinjstvo...

Коментари

Популарни постови