Žerbo kocke
Sastojci za testo:
200 g masti
1 jaje
100 ml mleka
1 kašičica šećera
1/2 kockice svežeg kvasca (20g)
440 g brašna
Fil:
6 punih kašika džema od kajsija (ili po izboru)
200 g mlevenih oraha
140 g šećera
Glazura:
150 g crne čokolade za kuvanje
40 g maslaca
2 kašike ulja
Priprema:
1. Pleh veličine 30cm x 20cm obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. Mlevene orahe i šećer pomešati i podeliti na tri jednaka dela.U toplom mleku sa dodatkom kašičice šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti mast sobne temperature i viljuškom je umutiti. Dodati jaje i sjediniti oba sastojka. Sipati pripremljeni kvasac, dodati brašno i umesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i doraditi ga uz vrlo malo dodavanja brašna. Odmah ga podeliti na četiri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati jufkicu.
2. Na pobrašnjenoj podlozi staviti prvu jufkicu posuti je brašnom i oklagijom je razviti u veličini pleha u kome će se kolać peći (testo se jako lepo razvija tako da vam neće predstavljati nikakav problem). Razvijenu koricu prebaciti u pleh. Ja sam to radila rukama, a može i oklagijom - kako želite. Preko korice premazati dve pune kašike džema, pa posuti trećinom mešavine mlevenih oraha i šećera. Isti postupak ponoviti još dva puta, pa staviti četvrtu koricu. Svaki put kada stavljate koricu preko oraha blago je ispretiskati da se zalepi za fil. Prekriti pleh kuhinjskom krpom i ostaviti kolač 15 minuta da malo naraste. Za to vreme uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
3. Posle 15 minuta površinu kolača izbockati čačkalicom (da se ne bi odvajale korice kada se ispeču) i staviti kolač da se peče oko 30 minuta, odnosno dok površina blago ne porumeni (probati čačkalicom da li je pečeno). Pečeni kolač ostaviti da se prohladi.
4. Glazura: U manju šerpicu staviti iseckani maslac, ulje i čokoladu izlomljenu na kockice. Zagrevati na srednjoj temperaturi, uz neprestano mešanje, dok se svi sastojci ne otope i dok se ne dobije glatka smesa. Otopljenu čokoladu odmah ravnomerno preliti preko kolača i ostaviti da se ohladi (kolač se čuva na sobnoj temperaturi, ne u frižideru). Zatim ga iseći na kocke i uživati u savršenom ukusu.
Savršen kolač - meke korice koje se tope u ustima, kiselkasti džem od kajsija i krckavi slatki orasi u filu...
Коментари
Постави коментар