Krem torta sa keksom i višnjama
Kora:
250 g mlevenog plazma keksa
50 g mlevenih pečenih lešnika
2 kašike nutele
80 ml mleka
100 g omekšalog maslaca
Fil sa višnjama:
300 g zamrznutih višanja
3 kašike šećera
1 kesica vanilinog šećera
1 kašika soka od limuna
2 kašike gustina
3 kašike vode
Beli fil:
500 g neslanog krem sira
150 g šećera u prahu
1 kašičica arome od vanile
250 ml slatke pavlake
2 kesice kremfiksa
Ganaš:
50 g crne čokolade
50 g mlečne čokolade
80 ml slatke pavlake
Priprema:
1. Obruč kalupa za torte veličine 24cm staviti na tacnu za tortu. Obruč obložiti pek papirom (ali da bude 5 cm iznad kalupa) ili acetatnom folijom. U vanglicu staviti mleveni keks i lešnike pa promešati. Dodati nutelu , mleko, omekšali maslac i sve rukom sjediniti. Prebaciti unutar kalupa i rukom formirati koru. Staviti koru u frižider dok se spremi fil sa višnjama.
2. Fil sa višnjama: Višnje (zamrznute) staviti da se kuvaju na srednjoj temperaturi sa šećerom, vanilinim šećerom i limunovim sokom. Gustin rastvoriti u tri kašike vode pa ga dodati u provrele višnje i uz konstantno mešanje kuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi, da bude mlako. Zatim sipati fil preko korice, poravnati i vratiti ponovo u frižider.
3. Beli fil: Slatku pavlaku umutiti sa kremfiksom (na sredini mućenja dodati kremfiks). Krem sir staviti u vanglicu, dodati šećer u prahu i aromu vanile. Žicom za mućenje blago sjediniti sastojke. Dodavati kašiku po kašiku umućenu slatku pavlaku i žicom sve sjediniti. Beli krem rasporediti preko višanja.
4. Ganaš: U manjoj posudi staviti slatku pavlaku, dodati crnu i mlečnu čokoladu izlomljene na kockice i, na tihoj temperaturi, mešati da se čokolade otope i da se dobije gladak preliv. Skloniti sa vatre i mešati da se prohladi, da na dodir prsta bude samo malo mlak. Preliti preko belog fila i tortu ostaviti preko noći u frižideru.
5. Narednog dana skloniti obruč i ukrasite je po obodu sa ljuspicama bele čokolade.
Uživaćete u svakom zalogaju...
Коментари
Постави коментар