Rolat sa jabukama
Kora:
6 jaja
120 g šećera
130 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
1 kesica vanilinog šećera
40 ml vruće vode
100 ml ulja
Još je potrebno:
740 g jabuka zlatni delišes (ili po vašem ukusu)
100 g šećera
60 g prezli
cimet u prahu po ukusu
Priprema:
1. Jabuke oljuštiti, preseći na četvrtine pa iseći na tanje režnjeve. Veliki pleh od električnog šporeta veličine 30cm x 40cm prekriti pek papirom, pa posuti sa 100 g šećera. Preko šećera posuti prezle. Zatim poređati kriške jabuka, tako da svaku krišku blago naslanjati na prethodnu koja je postavljena. Poređane jabuke posuti cimetom po ukusu.
2. Kora: Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Razdvojiti belanca od žumanaca. U belanca dodati prstohvat soli i umutiti ih u čvrsti šam. Ostaviti ih u frižider dok se mute žumanca. U žumanca dodati mešavinu šećera i vanilinog šećera i mutiti ih mikserom dok se ne dobije svetla kremasta smesa. Dodati ulje i vruću vodu (ne vrelu) pa umutiti. Zatim ubaciti brašno sa praškom za pecivo i sve dobro sjediniti. Na kraju umešati žicom za mućenje čvrsto umućena belanca, tako što se dodaju tri kašike pa se sjedine sa žumancima i tako do kraja. Umućeno testo ravnomerno preliti preko jabuka i staviti da se peče 20 minuta.
3. Pečenu koru preokrenuti na vlažnu krpu (pošto je kora mekana ja sam preko pleha u kome je kora stavila vlažnu krpu, preko nje rešetku iz šporeta i preokrenula bez problema. Zatim je spustiti sa rešetke na radnu površinu da biste je lakše umotali u rolat), odstraniti pek papir pa uz pomoć krpe umotati u rolat. Ostaviti na rešetku da se rolat ohladi. Zatim odmotati krpu i rolat prebaciti na odgovarajuću tacnu.
4. Uživajte u veoma ukusnom desertu...
Коментари
Постави коментар