Štrudlice sa čvarcima
Testo:
1/2 kg mekog brašna T-400
1/2 kockice svežeg kvasca (25g)
1 kašika šećera
1,5 kašičica soli
250 ml mleka
3 kašike kisele pavlake
1 jaje
Fil:
250 g čvaraka
1 kašika kisele pavlake
mleveni biber po ukusu
Priprema:
1. U toplo mleko staviti jednu kašičicu šećera (uzete od jedne kašike), izmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati ostatak šećera i so pa promešati. Zatim ubaciti jaje, kiselu pavlaku i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Uz vrlo malo dodavanje brašna umesiti testo da se ne lepi za ruke, oblikovati ga u loptasti oblik i staviti u pobrašnjenu vanglicu. Prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti da naraste, da udvostruči svoju masu.
2. Fil: Za to vreme čvarke staviti u secko, samleti ih, dodati biber i pavlaku. Dobro promešati da može lepo da se premazuje testo.
3. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, izdužiti ga u oblik valjka i podeliti na pet jednakih delova. Svaki deo oblikuj u lopticu, pa ih razviti u krug veličine 24cm. Zatim, staviti prvu koricu na pobrašnjenu podlogu i premazati je delom pripremljenih čvaraka. Slagati korice jednu na drugu sa premazivanjem, s tim da se zadnja korica ne premazuje. Prekriti korice kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta.
4. Zatim oklagijom razviti korice u pravougaoni oblik veličine 53 cm x 50cm (treba da se dobije tanko testo). Premazati koru sa čvarcima. Sa obe, duže, strane uviti rolat do sredine kore, pa preseći koru između rolata da se dobiju dva rolata. Svaki rolat iseći na komade dužine 5cm i poređati ih u pleh preko pek papira. Prekriti pleh kuhinjskom krpom i ostaviti štrudlice 15 minuta da narastu.
5. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Narasle štrudlice premazati mešavinom žumanceta i mleka i staviti da se peču sve dok ne dobiju zlatno rumenu boju (oko 20-25 minuta).
Ko voli čvarke biće oduševljen i ukusom ovih štrudlica...
Коментари
Постави коментар