Posni kolač sa višnjama
Potrebno je (merna jedinica je čaša od 200 ml):
2 čaše brašna
1 čaša šećera
1 kašičica sode bikarbone
3 kašike pekmeza od kajsija
5 kašika ulja
5 kašika mlevenih lešnika (badema ili oraha)
350 ml mineralne vode
300 g zamrznutih višanja
Još je potrebno:
džem od kajsija
mleveni lešnici, bademi ili orasi
Priprema:
1. Zamrznute višnje odmrznuti i staviti u cediljku da se ocede. Pleh veličine 20cm x 30cm obložiti pek papirom. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni.
2. U vanglicu staviti brašno, šećer i sodu bikarbonu pa promešati. Dodati džem, ulje, mlevene lešnike i sipati mineralnu vodu. Žicom za mućenje dobro sjediniti sve sastojke. Sipati testo u pripremljeni pleh, posuti ga sa oceđenim višnjama i staviti da se peče 25 - 30 minuta (probati čačkalicom da li je kolač pečen).
3. Pečeni kolač ostaviti da se prohladi pet minuta pa ga premazati u tankom sloju džemom od kajsija i posuti mlevenim lešnicima. Kada se kolač potpuno ohladi isecite ga na kocke i poslužite.
Kolač je izuzetno sočan i ukusan... Kolač sam pravila po receptu sa YouTube (Radine Poslastice)
Коментари
Постави коментар