Sarmice u vinovom lišću
Potrebno je:
50 listova vinove loze (kod mene su iz zamrzivača)
topla slana voda
Fil:
300 g mlevenog pilećeg belog mesa
100g šargarepe
200 g crnog luka
4 čena belog luka
150 g pirinča
400 ml vode
1 kašičica suvog biljnog začina
1/2 vezice peršuna
1 kašičica suvog celerovog lista
1/2 kašičice muskatnog oraščića u prahu
2 kašičice aleve paprike
2 kašike paradajz pirea
mleveni biber i suvi biljni začin po ukusu
60 ml ulja
Preliv:
2 male kašičice brašna
150 ml vode
3 pune kašike kisele pavlake
1 kašičica suvog biljnog začina
Priprema:
1. Zamrznute listove vinove loze staviti u dublju posudu i preliti ih sa toplom slanom vodom. Ostaviti ih dok se pripremi fil.
2. Fil: Pirinač dobro isprati hladnom vodom. U manju posudu sipati 400 ml vode, dodati 1 kašičicu suvog biljnog začina i staviti da provri. U provrelu vodu ubaciti pirinač i kuvati ga da bude poluskuvan. Procediti ga i isprati pod mlazom hladne vode.
Šargarepu, crni luk i beli luk staviti u secko i sitno iseckati (šargarepu posebno iseckati). Peršun sitno iseckati.
3. U dublji tiganj sipati 60 ml ulja i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti iseckani luk i šargarepu i dinstati 2-3 minuta. Dodati mleveno meso (možete koristiti i mešavinu svinjskog i junećeg mesa) i dinstati dok ne promeni boju. Zatim ubaciti paradajz pire, promešati pa dodati peršun, list celera, muskatni oraščić, alevu papriku, biber i suvi biljni začin po ukusu. Dobro promešati pa ubaciti poluskuvani pirinač. Promešati da se svi sastojci sjedine.
3. Ocediti listove vinove loze i staviti ih u plitki tanjir. Na dasku za sečenje staviti list vinove loze pa na početku lista staviti jednu punu kašičicu fila i prstima ga rasporediti. Fil preklopiti listom, saviti levu i desnu stranu preko fila i čvrsto umotati rolnicu. Na isti način umotati sve rolnice.
4. U odgovarajuću posudu sa nelepljivim dnom (ja sam koristila šerpu vel. 26cm) sipati vrelu vodu, samo koliko da prekrije dno. Poređati pripremljene sarmice (sarmice ređati u krug). Možete u posudu, pre ređanja sarmica, da stavite listove vinove loze pa sarmice da porećate preko listova. Ja nisam stavljala ni na dno niti sam ih prekrivala listovima i ispale su savršene. Slobodno možete staviti dva reda sarmica, ali ne više. Sipati vrelu vodu da prelije sarmice i preko staviti plitak tanjir da ih pritisne.
5. Rernu zagrejati na 200 stepeni i staviti šerpu sa sarmicama (ne poklapati šerpu). Kada voda provri smanjiti temperaturu na 180 stepeni i krčkati sarmice 45-50 minuta. Zatim izvaditi šerpu, skloniti tanjir i preliti sarmice sa prelivom (u vodi razmutiti brašno da nema grudvica, dodati kiselu pavlaku i suvi začin pa žicom dobro umutiti). Protresti šerpu da preliv svuda dospe. Vratiti šerpu u rernu da se preliv samo malo zgusne. Poslužite sarmice sa kiselom pavlakom, kiselim mlekom ili jogurtom i uživajte...
Sarmice u vinovom lišću su obično letnji specijalitet, ali mi ih jako volimo tako da ih uvek ostavim u zamrzivaču.
Коментари
Постави коментар