Šupljikavi hleb sa semenkama
Potrebno je:
500 ml tople vode
1 kašika šećera
1/2 kockice kvasca (20g)
500 g brašna
1,5 kašičica soli
50 g sirovih semenki suncokreta
Priprema:
1. Toplu vodu sipati u odgovarajuću posudu, dodati kašiku šećera, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati varjačom. Napraviti udubljenje na sredini brašna i sipati pripremljeni kvasac. Varjačom prvo polako sjediniti brašno sa kvascem pa energično mešati varjačom da se razbiju grudvice od brašna. Ubaciti semenke suncokreta i još jedanput dobro promešati. Vanglicu prekriti providnom folijom i kuhinjskom krpom pa ostaviti da se smesa udvostruči.
2. Pleh za pečenje hleba veličine 30cm x 11cm x 6cm obložiti pek papirom, ali tako da papir bude 3cm iznad pleha. Uskislo testo izručiti (pomoću varjače/kašike) ravnomerno u pripremljeni pleh. Dodatno ga još malo poravnati. Dobro ga premazati uljem sa silikonskom četkicom i posuti semenkama po želji. Preko kalupa staviti providnu foliju i ostaviti testo da odmori još 15-20 minuta (treba da popuni kalup).
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Staviti hleb da se peče 15 minuta pa smanjiti temperaturu na 180 stepeni i pecite još 25 minuta. Kada površina hleba porumeni prekriti ga alu folijom i nastaviti pečenje.
3. Pečeni hleb ostaviti pet minuta u kalupu pa ga prebacite na rešetku pomoću pek papira. Skloniti pek papir, hleb umotati u kuhinjsku krpu (ako želite da vam se zadrži hrskava korica hleb samo ostavite na rešetku da se ohladi pa ga zatim umotajte u kuhinjsku krpu), ostaviti da se prohladi pa ga iseći. Hleb je fantastično mekan, a mekoću i svežinu zadržava i narednog dana.
Ovaj hleb je mekan i šupljikav iznutra a hrskav spolja, pravo savršenstvo...
Коментари
Постави коментар