Svečana pogača


 

Potrebno je:

800 g brašna
400 ml mleka
1 kockica svežeg kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
100 ml ulja
2 belanceta

Još je potrebno:

maslac za premazivanje testa

Priprema:

1. U toplo mleko staviti kašičicu šećera, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Napraviti na sredini brašna udubljenje pa dodati belanca (žumanca ostaviti za premazivanje pogače), ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Prebaciti ga na malo pobrašnjenu podlogu i mesiti ga 1-2 minuta. Oblikovati testo u loptasti oblik i vratiti u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste, da se duplira. 

2. Dublju posudu veličine 28cm obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu podlogu, izdužiti ga rukama i podeliti na tri dela. Dva dela su iste veličine, a od trećeg dela otkinuti 50 g testa, oblikovati u lopticu i ostaviti na stranu. Sada uzeti prvi deo testa od dva koja su ista  i razviti u pravougani oblik veličine 36cm x 40cm. Premazati testo omekšalim maslacem pa uviti u rolat. Rolat iseći po dužini na pola pa dobijene trake obmotati jednu oko druge, vodeći računa da isečeni deo bude na površini. Na isti način uraditi i sa drugim delom testa. Dobijene pletenice staviti uz obod posude. Treći deo testa takođe razviti u pravougaonik pa sa jedne strane (koja je duža) iseći uske trake širine 2cm do polovine kore. Uzimati po tri trake i isplesti pletenice. Suprotnu, neisečenu, stranu premazati maslacem i uviti u rolat preko pletenica. Saviti rolat, spojiti krajeve i staviti u posudu. Na kraju, u sredinu staviti odvojenu lopticu testa. Pokriti posudu kuhinjskom krpom i ostaviti da pogača naraste, oko pola sata.

3. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Naraslu pogaču premazati umućenim žumancima, posuti susamom i staviti da se peče 30-35 minuta. Pečenu pogaču umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi. Izlomite je (nikako se ne seče nožem) i poslužite. 

Pogača je pravi ukras na stolu za svaki svečaniji ručak. Budite sigurni da će svi da vam traže recept... 

Коментари

Популарни постови