Ukiseljeni crveni luk
Potrebno je:
300 g crvenog luka
1 kašičica crnog bibera u zrnu
3 srednja čena belog luka
1/2 supene kašike soli
1/2 supene kašike šećera
200 ml vinskog sirćeta (6% sirćetne kiseline)
200 ml vrele vode
Priprema:
1. Očistiti crveni luk i iseći na krugove debljine 4 mm, pa ih razdvojiti. Manje krugove luka (koji su razdvojeni) samo preseći na pola a veće iseći na trake po želji. Isečeni crveni luk staviti u jednu posudu pa dodati biber u zrnu i očišćen i iseckan beli luk. Promešati pa napuniti staklenu teglu, klasične zapremine od 720 ml (popularno znane kao kilske tegle). Prilikom punjenja malo pritisnite luk da bi sve stalo u teglu.
2. U odgovarajuću posudu staviti šećer i so pa naliti sa sirćetom i vrelom vodom. Promešati da se šećer i so otope i preliti preko luka. Nekom većom kašičicom polako podići luk sa dna da bi se tečnost svuda rasporedila. Metalnim poklopcem zatvoriti teglu, ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pa je preko noći ostaviti u frižideru. Narednog dana već možete da ga upotrebite.
Ovaj dodatak jelima je veoma ukusan, brzo se pravi i može danima da stoji u frižideru. Koristi se kao prilog uz sve vrste pečenog ili prženog mesa, idealan je uz roštilj, kao dodatak raznovrsnim salatama, za sendviče...
Коментари
Постави коментар