Kiflice sa jabukama
Potrebno je:
250 ml mleka
1/2 kockice svežeg kvasca (20g)
600 g brašna
2 jajeta
1/3 kašičice soli
120 g šećera
90 g otopljenog maslaca
Još je potrebno:
400 g jabuka
šećer u kristalu
cimet u prahu
Za premazivanje kiflica:
1 žumance
1 kašika mleka
Priprema:
1. U toplom mleku sa dodatkom jedne kašičice šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati šećer i so pa promešati. Ubaciti jaja, otopljeni maslac i
pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i mesiti ga, posipajući testo brašnom, sve dok ne postane samo po malo lepljivo. Zatim ga oblikovati u loptasti oblik i prebaciti u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo udvostruči svoju masu.
2. Veliki pleh od električne rerne obložiti pek papirom i ostaviti ga na stranu. Jabuke očistiti od semenki (ne ljušti im se kora), preseći ih na četvrtine pa svaku četvrtinu iseći na kriške debljine oko 1cm.
Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na 15 jednakih delova (kod mene je svaki deo bio težine 80 g) pa svaki deo oblikovati u jufkicu.
3. Uzeti prvu jufkicu i razviti je tanko u elipsasti oblik. Na početku kore staviti jednu krišku jabuke, posuti je sa kašičicom šećera, cimetom po ukusu, staviti vrlo malo maslaca i preklopiti drugom kriškom jabuke. Suprotnu stranu raseći po sredini (ali da ostane 1cm do gornje ivice neisečeno) pa sa svake strane raseći po tri trake ukoso. Umotati kiflicu i staviti je u pripremljeni pleh. Na isti način napraviti i ostale kiflice. Kiflice u plehu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata da kiflice narastu. Zatim ih premazati mešavinom žumanceta i mleka i pecite ih oko 20 - 25 minuta, odnosno dok dobro ne porumene.
4. Pečene kiflice prekriti kuhinjskom krpom da bi još dodatno omekšale.
Kiflice su jako ukusne, mekane su i narednog dana...
Коментари
Постави коментар