Kolač sa karamelizovanim jabukama - iz tiganja


 
Potrebno je:

30 g maslaca
30 g šećera
300 g jabuka
cimet u prahu

Sastojci za testo:

1 jaje
30 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
30 ml ulja
150 g jogurta
140 g brašna
2 kašičice praška za pecivo

Priprema:

1. Testo: Jaje, šećer i vanilin šećer staviti u vanglicu i mikserom umutiti da postane blago penasto. Dodati ulje i jogurt i umutiti. Na kraju ubaciti mešavinu brašna i praška za pecivo i umutiti da ne ostanu grudvice od brašna. Pripremljeno testo ostaviti na stranu.

2. Jabuke oljuštiti, iseći na četvrtine, pa svaku četvrtinu iseći na tanje kriške. U suvi tiganj sa nelepljivom površinom, veličine 24cm, ubaciti maslac i staviti da se maslac otopi. Kada se maslac otopio dodati šećer i na srednjoj temperaturi mešati sve dok šećer ne dobije zlatno braon boju. Tada ubaciti isečene jabuke, promešati, smanjiti temperaturu i pržiti jabuke, uz mešanje, 2-3 minuta. 

3. Zatim preko jabuka posuti cimet u prahu po ukusu pa sipati, polako, umućeno testo i kašikom ga ravnomerno rasporediti preko cele površine jabuka. Poklopiti tiganj i na umerenoj temperaturi (moj šporet ima jačinu ringli od 1-9, ja sam pržila na 5) pržiti kolač 10 minuta. Pošto se kondenzuje voda na poklopcu, posle pet minuta podignite poklopac, obrišite vodu pa ga vratite. Posle 10 minuta probajte čačkalicom da li je kolač gotov. 

4. Gotov kolač odmah preokrenuti na odgovarajuću tacnu. Možete da sačekate da se malo prohladi ili da ga odmah isečete (kod mene nije moglo da se sačeka da se prohladi...). 

Kada vam se jede nešto slatko, ali bez duže pripreme, ovaj kolač je pravi izbor, jer za kratko vreme dobijate veoma ukusan kolač koji se topi u ustima. 

Коментари

Популарни постови