Sladak kupus
Potrebno je:
1 glavica svežeg kupusa od 1,3 kg
1 struk praziluka
1 sveža zelena paprika
150 g šargarepe
100 g korena celera
1 koren peršuna
1 manja vezica peršunovog lista
200 g krompira
2 kašike ajvara
150 ml domaćeg paradajza iz flaše (ili 2 veća sveža paradajza)
3 veća čena belog luka
100 ml ulja
800 g belog pilećeg mesa (bez koske)
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica tucane, ljute, aleve paprike
suvi biljni začin po ukusu
Priprema:
1. Sveži kupus iseći na krupnije komade. Preziluk, zelenu papriku i šargarepu iseći na krugove. Koren celera i koren peršuna iseći na kockice. Krompir iseći na kocke. Beli luk i peršunov list sitno iseckati. Belo meso iseći na kocke.
2. U veću vanglicu staviti isečeni kupus, pa dodati praziluk, zelenu papriku, šargarepu, koren celera i peršuna, krompir, beli luk, ajvar, paradajz iz flaše (ili iseckani pradajz koji je prethodno oljušten), alevu papriku, tucanu ljutu alevu papriku (ko ne voli ljuto ne mora da je stavlja), mleveni biber i suvi biljni začin po ukusu. Sve dobro promešati i ostaviti na stranu. U dublju šerpu sipati ulje i kada se zagreje staviti pileće meso da se prodinsta 10-ak minuta, pa ga izvaditi u tanjir.
3. U šerpu staviti pola količine kupusa sa sastojcima, promešati, preko poređati belo meso pa prekriti sa ostatkom kupusa. Naliti vruću vodu da bude 5cm ispod površine kupusa. Poklopiti i kada provri, na srednjoj temperaturi, kuvati jedan sat.
4. Zatim probati da li treba još posoliti pa ubaciti iseckani peršun. Blago promešati. Ne treba nikakva zaprška jer se čorbica zgusne od krompira.
Uživajte, ovako spremljen kupus je veoma ukusan...
Коментари
Постави коментар