Turska popara
Potrebno je:
200 g krompira
300 g starog, bajatog, hleba
30 g putera
80 ml jogurta
240 g paradajza
140 g zelene ili crvene paprike
1 ljuta papričica
80 g crnog luka
2 veća čena belog luka
1 ravna kašičica aleve paprike
1/4 kašičice mlevenog bibera
1/2 kašičice soli
2 kašičice suvog biljnog začina
3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
1. Krompir očistiti, iseći na krugove i staviti da se skuva. Hleb iseći na kocke. Kada se krompir skuvao procediti ga, a 100 ml vode u kojoj se kuvao odvojiti na stranu. Krompir vratiti u posudu u kojoj se kuvao, dodati 100 ml vrele vode koja je odvojena i ispasirati ga. Ubaciti puter i mešati dok se puter ne istopi. Dodati so i isečeni hleb. Dobro promešati pa sipati 300 ml vode (meni je bio domaći hleb i dosta je upio vodu, ako koristite kupovni hleb sipajte prvo 150 ml vode pa vidite koliko će hleb da upije vodu. Treba da dobijete kašastu smesu). Vratiti na šporet i uz stalno mešanje kuvati na tihoj vatri oko 4-5 minuta. Skloniti sa ringle, poklopiti i držati posudu na toplom.
2. U tiganj sipati maslinovo ulje i staviti da se ugreje. Na zagrejano ulje staviti sitno iseckani crni i beli luk da se dinstaju uz povremeno mešanje. Kada luk omekša ubaciti iseckanu slatku i ljutu papriku i paradajz koji je prethodno oljušten i iseckan na kockice. Poklopiti i na tihoj temperaturi krčkati uz povremeno mešanje (kao kada se kuva sataraš). Kada ispari tečnost od paradajza i smesa se zgusnula, dodati suvi biljni začin, mleveni biber i alevu papriku. Dobro sve promešati.
3. U šerpu sa krompirom i hlebom sipati jogurt i promešati. Zatim dodati 2/3 uprženog povrća i dobro ga mešanjem sjediniti sa ostalim sastojcima. Poparu možete izručiti u veću činiju i preko rasporediti ostatak uprženog povrća ili sipati posebno svakome u tanjir. Kod mene se sipalo svakome odvojeno u tanjir. Ja sam sebi još dodatno prelila sa maslinovim uljem sa čili papričicama.
Jelo je veoma ukusno, recept fantastičan i sasvim neuobičajen, barem za mene... Jelo sam spremala po receptu Jovanke Jevtić.
Коментари
Постави коментар