Prelivena pita sa kajsijama


 

Potrebno je:

1/2 kg tankih kora za baklavu
6 kašika mlevenog keksa
1 kg kajsija

Preliv za kore:

3 jaja
180 g kisele pavlake
200 g šećera
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilinog šećera
50 ml ulja

Sirup:

400 ml vode
200 g šećera

Priprema:

1. Preliv za kore: Jaja odvoji na belanca i žumanca. Belanca staviti u dublju posudu i uz postepeno dodavanje šećera čvrsto umutiti. Dodati žumanca i umutiti da se dobije kremasta smesa. Zatim dodati kiselu pavlaku, prašak za pecivo, vanilin šećer i sve dobro sjediniti sa jajima. Na kraju dodati ulje i još jedanput umutiti.

2.  Pleh veličine 40cm x 25cm premazati uljem i staviti na stranu. Kore raširiti na radnu površinu (ja sam u pakovanju imala 16 kora) i sa tri kore prekriti dno pleha , ali tako da deo kora bude preko pleha (sa po jednom korom prekriti duže strane, pa zatim jednu koru preseći na pola pa prekriti uže strane) a ostatak kora raseći po dužini na pola. Polovinu jedne rasečene korice odvojiti na stranu i prekriti je kesom da se ne osuši. Prvo se ređa jedna polovina presečenih kora.

3. Kore u plehu premazati uljem i preko staviti jednu koricu (od jedne polovine presečenih kora), premazati je silikonskom četkicom sa 2 - 3 pune kašike preliva. Nastaviti sa ređanjem i premazivanjem kora sve dok se ne potroš polovina kora. Zatim preko poređanih kora posuti mleveni keks. Raspolovljenim kajsijama skloniti koštice pa svaku polovinu iseći na po 4 kriške (ili više ako su vam kajsije krupnije). Preko keksa složiti isečene kajsije. Nastaviti ređanje druge polovine kora i svaku premazivati sa filom. Kada se sve korice potroše, vratiti kore koje su bile preko pleha i svaku premazati prelivom. Zatim preko staviti onu jednu koricu koju smo odvojili pa pitu iseći na parčiće po želji. Pitu premazati ostatkom fila i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni oko 40-45 minuta, odnosno dok ne dobije zlatnorumenu boju. 

4. Sirup: Dok se pita peče suvati sirup. U šerpicu staviti vodu, dodati šećer i staviti da provri na srednjoj temperaturi (promešati povremeno). Od momenta ključanja sirup kuvati pet minuta i skloniti sa vatre. 

5. Pečenu pitu izvaditi iz rerne, proći nožem između isečenih parčića pa je preliti sa sirupom. Vratiti pitu u rernu još na sedam minuta. Pitu dobro ohladiti pa je poslužiti. 

Pita je toliko ukusna da joj je teško odoleti...Ideju za recept sam videla na FB (Uvek Ukusno), pitu sam pravila sa nekim mojim malim izmenama.



Коментари

Популарни постови