Tart sa borovnicama i belom čokoladom
Kora:
350 g mlevenog plazma keksa
2 kašike neskvika
100 ml mleka
100 g maslaca sobne temperature
Fil sa borovnicama:
350 g borovnica
40 g šećera
100 ml hladne vode
2 kašike gustina
Fil sa belom čokoladom:
200 g bele čokolade
100 ml slatke pavlake
100 g milerama
Priprema:
1. Kalup za tart veličine 28 cm obložiti pek papirom, pa papir blago premazati uljem. Mleveni keks staviti u vanglicu, dodati neskvik i promešati. Zatim dodati mleko i maslac sobne temperature, pa kašikom sjediniti sve sastojke. Dobija se mrvičasta smesa koja se izruči u pripremljeni kalup. Rukom ili kašikom formirati koru sa podignutim stranicama. Staviti kalup u frižider dok se sprema voćni fil.
2. Fil sa borovnicama: Od 100 ml hladne vode odvojiti 50 ml i u šoljici rastvoriti gustin. U odgovarajuću posudu staviti borovnice, dodati šećer i ostatak vode pa staviti na srednju temperaturu da provri. Od momenta ključanja kuvati borovnice jedan minut. Zatim smanjiti još temperaturu, dodati rastvoreni gustin i kuvati dok se fil ne zgusne uz neprestano mešanje (to bude jako brzo). Skloniti sa vatre i odmah sipati preko kore od keksa. Ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi pa ga ostaviti u frižider da se potpuno ohladi.
3. Fil sa belom čokoladom: U manju šerpicu staviti izlomljenu belu čokoladu, preliti je sa slatkom pavlakom i staviti na tihu temperaturu da se čokolada otopi. Smesu neprestano mešati i kada se sastojci sjedine i dobije se glatka smesa skloniti sa šporeta. U vrelu smesu odmah ubaciti mileram i žicom za mućenje ga dobro sjediniti sa filom. Fil odmah ravnomerno rasporediti preko voćnog fila i ostaviti u frižider najmanje 3-4 sata da se beli fil stegne.
4. Tart izvaditi iz kalupa, pažljivo skloniti pek papir i prebaciti ga na tacnu za torte. Ukrasiti ga po želji. Ja sam ga ukrasila borovnicama, mlevenim keksom i cvetićima iz voćnog čaja koji sam dobila iz Turske.
Tart je jednostavan, brzo se napravi i što je najbitnije veoma je ukusan.
Коментари
Постави коментар