Bela bajadera sa kokosom



Potrebno je:

300 g šećera
200 ml vode
250 g maslaca
100 g kokosa
300 g mlevenog plazma keksa 

Glazura:

200 g bele čokolade
6 kašika ulja

Priprema:

1. Pleh veličine 30cm x 20cm obložiti pek papirom i staviti na stranu. Šećer i vodu staviti u širu, dublju, posudu i staviti na šporet. Kuvati na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje dok se šećer ne otopi. Zatim ubaciti maslac iseckan na kockice i mešati dok se ne otopi. Kada se maslac otopio posudu skloniti sa šporeta i dodati prvo kokos pa dobro promešati. Potom dodati mlevenu plazmu (ili mleveni keks po vašem izboru) i dobro sve promešati. Vratiti na ringlu i kuvati uz stalno mešanje još dva minuta. 

2. Smesu kašikom ravnomerno rasporediti u pleh i dobro je utisnuti. Špatulom poravnati površinu, ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pa je staviti u frižider dok se sprema glazura.

3. Glazura: U manju posudu izlomiti čokoladu na komadiće, dodati ulje i otopiti je na pari uz stalno mešanje.  Otopljenu čokoladu skloniti sa vatre, mešati oko jedan minut i ravnomerno je preliti preko ohlađene smese. Blago protresite pleh da bi se čokolada svuda ravnomerno raspodelila. Ostaviti kolač u frižider preko noći. 

4. Narednog dana, pomoću pek papira prebaciti kolač na radnu površinu. Skalpelom ili oštrim nožem iseći kolač na štanglice i čuvati ga u frižideru do posluživanja. Ja sam prvo lenjirom označila štanglice veličine 2cm x 5 cm, pa sam kolač sekla pomoću skalpela, u jednom potezu (nema povlačenja, pa da se stane), da bi ivice bile oštre.

Veoma ukusan kolač, idealan za razne proslave i slave. Recept sam videla na YouTube (Recepttura).

Коментари

Популарни постови