Integralni hleb iz šerpe
Potrebno je:
400 g integralnog ražanog brašna
200 g pšeničnog crnog brašna T-1100
20 g svežeg kvasca
450 ml tople vode
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
Priprema:
1. U 200 ml tople vode sa dodatkom kašičice šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati so i promešati. Sipati pripremljeni kvasac i još 250 ml tople vode. Smesu sjediniti varjačom pa testo prebaciti na pobrašnjenu površinu i dobro ga umesiti, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti ga na radnoj površini jedan sat. Posle jednog sata premesiti testo, prebaciti ga u pobrašnjenu vanglicu i ostaviti, prekriveno providnom folijom i kuhinjskom krpom, 40 minuta. Šerpu u kojoj ćete peći hleb zagrejte u rerni na 200 stepeni, pa je izvaditi iz rerne. Testo prebaciti na pek papir, pa ga zajedno sa papirom spustite u šerpu. Hleb zasecite po sredini , poklopite i pecite 20 minuta sa poklopcem, a onda još 20 minuta bez poklopca.
2. Pošto sam ja pekla hleb u zemljanoj posudi, posudu sam samo malo premazala uljem, stavila hleb, zasekla ga po sredini, poklopila i stavila u hladnu rernu. Tada sam uključila rernu na 200 stepeni i od momenta kada se rerna zagrejala pekla hleb 40 minuta, bez skidanja poklopca.
3. Pečeni hleb umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi, pa ga tek tada isecite.
Obradujte svoje ukućane sa ovim divnim domaćim hlebom.
Коментари
Постави коментар