Pita sa sirom i domaćim korama
Sastojci za testo:
500 g mekog brašna T-400
1 kašičica soli
2 kašike ulja
330 ml vode
Fil:
400 g domaćeg, kravljeg, sira
2 veća jajeta
Za prskanje kora:
150 g otopljenog maslaca
Priprema:
1. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Ubaciti ulje i vodu pa zamesiti testo. Testo mesiti oko pet minuta. Zatim ga podeliti na pet delova i od svakog dela oblikovati jufkicu (lopticu). Odgovarajuću tacnu premazati uljem i poređati jufkice. Jufkice, takođe, premazati uljem, prekriti providnom folijom i ostaviti da odstoje pola sata.
2. Fil: Sir izmrviti dobro viljuškom, dodati jaja i viljuškom sve dobro sjediniti. Ako vam sir nije dovoljno slan, posoliti fil po ukusu.
3. Veliki pleh od električne rerne prekriti pek papirom i ostaviti na stranu. Stolnjaka za razvijanje kora raširiti postolu. Posuti po stolnjaku brašno, uzeti prvu jufkicu pa i nju posuti sa brašnom sa obe strane. Staviti na čaršaf i prvo oklagijom razviti što možete tanko. Zatim podvući šake do sredine kore i povlačiti testo prema krajevima stolnjaka. Na kraju povlačiti ivice kore sve dok se ne dobije potpuno providna kora. Otkinuti krajeve kore ili ih oštrim nožem iseći. Koru poprskati maslacem, staviti deo fila po celoj kori i pomoću stolnjaka umotati koru u rolat. Dobijeni rolat možete samo da savijete u oblik puža i prenesete u pleh. Ja sam rolat podelila na pola, svaku polovinu savila u vidu potkovice, pa oba kraja savila ka sredini. Na isti način razviti sve korice i poređati pitu na pleh preko pek papira.
4. Pitu premazati ostatkom maslaca i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni sve dok ne dobije zlatnorumenu boju, oko 25-30 minuta.
Ovoj domaćoj piti, sa divnim hrskavim koricama, teško će ko da odoli...
Коментари
Постави коментар