Pohovani kupus


 

Potrebno je:

1 glavica svežeg kupusa

Smesa za pohovanje:

3 jajeta
50 g kisele pavlake ili grčkog jogurta
1 kašika gustina
3 kašike brašna
suvi biljni začin, mleveni biber i beli luk u prahu po ukusu

Priprema:

1. Kupus presecite na pola. Svaku polovinu isecite na deblje "šnicle", oko 3- 4cm debljine, ali tako da svaki isečeni deo isečete sa korenom. Na taj način kupus se neće raspasti prilikom blanširanja. Ja sam imala glavicu kupusa od 1,3 kg i dobila sam pet "šnicli", šesta mi se raspala jer nije bilo dovoljno korena da je drži. Ali, ne mari, i to se slatko pojelo. 

2. U širu i dublju šerpu sipati vodu, dodati kašičicu soli i staviti da provri. U provrelu vodu ubaciti isečeni kupus i blanširati ga oko jedan minut. Pažljivo ga izvaditi u cediljku i ostaviti dok spremate smesu za pohovanje. 

3. Smesa za pohovanje: U odgovarajuću posudu razbiti jaja, dodati začine po ukusu i žicom za mućenje ih umutiti (samo da se lepo sjedine). Ubaciti kiselu pavlaku ili grčki jogurt i sjediniti sa jajima. Na kraju dodati mešavinu brašna i gustina i sve dobro umutiti, da ne ostane ni jedna grudvica brašna. 

4. U tiganj sa nelepljivim dnom sipati ulje (kao za svako pohovanje) i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi. Svako parče kupusa provući kroz smesu za pohovanje i stavljati na zagrejano ulje. Kada se donja strana isprži, pažljivo ga preokrenuti da i druga strana porumeni. Pohovani kupus vaditi u odgovarajuću posudu. 

Ako do sada niste probali pohovani kupus, ne znate šta ste propustili... Izvrsno se slaže kao dodatak uz svako prženo ili pečeno meso.

Коментари

Популарни постови