Posne paprike punjene prosom


 

Potrebno je:

10 komada babura srednje veličine
200 g prosa
200 g šargarepe
140 g praziluka
100 g šampinjona
300 g krompira
80 g korena celera
2 veća čena belog luka
150 ml ulja
400 ml kuvanog domaćeg paradajza iz flaše (ili kupovnog pasiranog paradajza)
2 kašičice suvog biljnog začina
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašika aleve paprike
voda 

Priprema: 

1. Paprike očistiti od semenki i drške i ostaviti ih na stranu. Šargarepu, praziluk, krompir, koren celera i beli luk sitno iseckati u secko. Šampinjone iseći na kockice. U odgovarajuću posudu staviti ulje da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti svo iseckano povrće i dinstati ga da malo omekša. Proso dobro oprati pod mlazom hladne vode i ocediti ga. Kada povrće omekša ubaciti suvi biljni začin, mleveni biber i alevu papriku pa sve dobro promešati. Probati da li treba dodati još šta od začina. Ubaciti pripremljeni prodo i još jedanput sve izmešati. Skloniti sa vatre da se malo prohladi.

2. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Paprike puniti pripremljenim filom i zatvarati ih krugovima isečenog krompira. Napunjene paprike poređati u dublju šerpu i svaku papriku na nekoliko mesta izbockati čačkalicom (nije bitno da li paprike ređate uspravno ili ih oborite). Kada su paprike složene preliti ih sa kuvanim paradajzom i naliti hladnomvodom toliko da paprike budu prelivene tečnošću. Šerpu poklopiti ili dobro prekriti alu folijom i staviti u zagrejanu rernu.

3. Kada tečnost u paprikama provri, smanjiti temperaturu na 180 stepeni i kuvati paprike jedan sat. Zatim skloniti poklopac ili alu foliju i vratiti paprike da se malo zapeču. 

Paprike su veoma ukusne, uživaćete u svakom zalogaju, nećete ni primetiti da u mešavini nema mlevenog mesa...

Коментари

Популарни постови