Posni pirinač


 

Potrebno je:

1 čaša od 180 g g pirinča dugog zrna
2 čaše hladne vode
1 kašičica suvog biljnog začina
100 g crnog luka
2 čena belog luka
100 g šargarepe
100 g šampinjona
100 g kukuruza šećerca
60 g zelenih maslinki
1 kašika paradajz pirea
70 ml ulja
1 kašika suve nane
1/2 vezice iseckanog peršuna
suvi biljni začin i mleveni bier po ukusu

Priprema:

1. Pirinač isprati u nekoliko voda (sve dok voda ne ostane bistra) i procediti ga. Zatim pirinač staviti u odgovarajuću posudu, preliti ga hladnom vodom, dodati kašičicu suvog začina  i ostaviti da provri. Kada voda provri, smanjiti temperaturu, samo da voda polako vri, poklopiti posudu i kuvati pirinač dok ne omekša, oko 18 minuta. Kada pirinač omekša (bez obzira i ako ostane malo vode) skloniti posudu sa vatre i ostaviti pirinač na stranu dok se spreme ostali sastojci.

2. Crni i beli luk sitno iseckati, šargarepu iseći na kockice, šampinjone iseći na listiće i maslinke iseći na krugove. U odgovarajuću posudu sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti iseckani crni luk i šargarepu i pržiti da malo povrće omekša. Ubaciti zatim šampinjone, beli luk i kukuruz šećerac. Promešati i pržiti dok ne ostane samo malo vode koju su pustile pečurke. Začiniti povrće sa mlevenim biberom i suvim biljnim začinom po ukusu. Dodati suvu nanu i iseckane masline. Promešati. Na kraju dodati paradajz pire, dobro promešati, pa dodati pirinač. Još jedanput dobro promešati i ostaviti na tihoj vatri oko 2 minuta. Skloniti i poslužiti.

Pirinač je veoma ukusan i kada se ohladi...

Коментари

Популарни постови