Praznična pogača


 

Potrebno je:

1,5 kg brašna T-500
200 ml mleka
1 kockica svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 kašika soli
200 ml jogurta
1 belance
50 ml ulja + 3 kašike ulja
600 ml tople vode

Za premazivanje testa:

100 g omekšalog maslaca

Za premazivanje pogače:

1 žumance
4 kašike mleka

Priprema:

1. U toplo mleko sa dodatkom jedne kašičice šećera (uzete od 1 kašike) razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati ostatak šećera i soli pa promešati. Napraviti udubljenje na sredini brašna pa dodati jogurt, belance, 50 ml ulja i toplu vodu. Zamesiti testo. Kada su se svi sastojci dobro sjedinili, sipati preko testa 3 kašike ulja i nastaviti sa mešenjem dok testo ne upije svu masnoću. Oblikovati testo u oblik lopte i ostaviti ga u vanglici. Vanglicu prekriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti testo 20 minuta. Zatim, testo premesiti, prekriti vanglicu i ostaviti da se testo odmara još 20 minuta. 

3. Tepsiju veličine 34 cm obložiti pek papirom i ostaviti je na stranu. Kada testo uskisne po drugi put prebaciti ga na pobrašnjenu radnu podlogu (samo preokrenite vanglicu i testo će ispasti). Testo podeliti na tri jednaka dela i oblikovati sva tri dela u loptasti oblik. Odmah uzeti prvi deo testa i razviti ga u pravougaoni oblik debljine 0,5 cm. Premazati ga sa jednom trećinom omekšalog putera. Uviti testo u rolat i prstima sastaviti, "ištipkati", donji deo kore sa rolatom. Preokrenuti rolat tako da sastavne ivice testa budu na dole pa ga iseći na parčiće širine 2cm. Parčiće ređati sa strane, kružno, u tepsiju, ali tako da svako naredno parče se polovinom testa naslanja na prethodni krug. Ponoviti postupak i sa drugim delom testa, osim što sada isečete krajeve rolata i ostavite ih na stranu, a sa ostatkom rolata uraditi isto kao i kod prvog dela testa. Na kraju se uzima treći deo testa koji se takođe razvija u pravougaoni oblik debljine 0,5 cm. Polovinu razvijene kore premazati ostatkom putera a suprotnu stranu iseći na trake širine 1cm, ali ne do kraja, ivica testa ostaje neisečena. Uviti rolat počevši od neisečenog dela. Preneti ga u sredinu tepsije i oblikovati krug. U sredinu kruga ubaciti ona dva isečena kraja što su odvojena i staviti ih jedan na drgi. Pokriti pogaču kuhinjskom krpom i ostaviti 20 minuta da naraste.

4. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Naraslu pogaču premazati mešavinom žumanceta i mleka i staviti da se peče na 200 stepeni prvih 15 minuta, zatim smanjiti temperaturu na 180 stepeni i nastaviti pečenje još 15 minuta (probati čačkalicom da li je pogača pečena). Pečenu pogaču umotati u stolnjak (pošto je dosta velika) i ostaviti je na rešetki da se prohladi. 

5. Pogača je predivno mekana, izdašna i veoma ukusna. Količina sastojaka je za veća okupljanja, za kućne uslove smanjite količinu sastojaka na pola... Recept sam videla na YouTube (Kuhinjica M).

Коментари

Популарни постови