Štrudla sa mašću


 
Sastojci za testo:

700 g brašna
250 ml mleka
3 kašike šećera
1 kockica svežeg kvasca
2 jajeta
1 belance
100 g masti sobne temperature

Sastojci za fil:

600 g mlevenog maka za kolače (3 kutije po 200 g mlevenog maka)
210 ml vrelog mleka (3 x 70 ml)
300 g suvog grožđa (3 x 100 g)
rum (ili voda) po potrebi

Još je potrebno: 

džem po vašem ukusu 

Za premazivanje štrudle:

1 žumance
2 kašike mleka

Priprema:

1. U toplo mleko, sa dodatkom jedne kašičice šećera (uzete od 3 kašike šećera), razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati ostatak šećera i promešati. Ubaciti jaja, belance, mast i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na blago pobrašnjenu podlogu i mesiti ga oko dva minuta. Zatim ga oblikovati u loptasti oblik i vratiti u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti da testo udvostruči svoju masu.

2. Za fil sam koristila gotovu smesu mlevenog maka za kolače koja je već zaslađena. Pošto je u jednom pakovanju 200 g mlevenog maka (to je dovoljno za jednu štrudlu), ja sam svako pakovanje posebno prelila sa po 70 ml vrelog mleka i dobro promešala. Ako koristite rum za potapanje suvog grožđa najbolje je da to uradite 2-3 sata pre pripreme štrudle, da bi suvo grožđe upilo dobro miris ruma (ja sam ga ostavila cele noći potopljeno u rum i dobila fantasičan miris ruma). Suvo grožđe možete da potopite i u vruću vodu oko dva sata da odstoji.

3. Za pečenje sam koristila pleh sa obručem veličine 36 cm x 24 cm i prekrila ga pek papirom. Uskislo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na tri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati jufku. Odmah uzeti prvi deo testa i razviti ga prema dužini pleha u kome će se peći, debljine oko 0,5 cm. Koru premazati sa 2-3 kašike džema od kajsija (ili džema po vašem ukusu), preko rasporediti 200 g pripremljenog mlevenog maka ali tako da do kraja kore ostane oko 5cm nepremazano (da vam mak ne bi iscureo na kraju kore kada je umotate) i posuti sa 100 g suvog grožđa (koje je prethodno dobro oceđeno iz ruma ili vode). Suvo grožđe špatulom malo pritisnuti u mleveni mak. Sa strane saviti testo oko 1cm pa uviti koru u rolat. Formiranu štrudlu prebaciti u pripremljeni pleh. Na isti način napraviti još dve štrudle. Pleh prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata.

4. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Narasle štrudle premazati mešavinom žumanceta i mleka, izbockati ih drvenim štapićem za ražnjiće i staviti da se peču 40-45 minuta. 
Kada štrudla dobije lepu rumenu boju prekriti ih alu folijom i nastaviti sa pečenjem.

5. 
 Pečenu štrudlu (probati čačkalicom da li je pečena) prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohladi pre sečenja, ako izdržite...

Štrudla sa makom je omiljeni slatkiš mnogih, slatkiš koji nas uvek podseti na detinjstvo.

Коментари

Популарни постови