Sveži kupus sa domaćom slaninicom


 
Potrebno je:

800 g svežeg kupusa
100 g šargarepe
100 g crnog luka
2 čena belog luka
20 g korena peršuna
20 g korena paškanata
40 g korena celera
1 srednja sveža paprika
260 g krompira
200 ml domaćeg kuvanog paradajza iz flaše (ili kupovnog pasiranog paradajza)
600 g domaće dimljene slanine
1 kašika aleve paprike
80 ml ulja
suvi biljni začin i mleveni biber po ukusu



Priprema:

1. Slaninu iseći na komade po želji. Staviti je u odgovarajuću posudu, naliti sa hladnom vodom i staviti  da se slanina kuva dok ne bude polukuvana. Za to vreme kupus iseći na krupnije komade, šargarepu iseći na polukrugove, crni i beli luk sitno iseckati a koren peršuna, paškanata i celera iseći na kockice. Na kockice iseći krompir i svežu papriku. U odgovarajuću dublju posudu staviti iseckani kupus i svo iseckano povrće. Posuti sa suvim biljnim začinom i biberom po ukusu (suvi biljni začin dodajte u zavisnosti koliko vam je slanina slana). Preliti sa domaćim paradajzom i sve dobro rukama promešati. Poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata. 

2. U dublju šerpu sipati ulje, dodati alevu papriku i promešati. Ubaciti polovinu isečenog kupusa sa povrćem i dobro ga promešati sa uljem i alevom paprikom. Preko kupusa rasporediti polukuvanu slaninu i preko staviti drugu polovinu kupusa sa povrćem. Preliti sa vodom u kojoj se kuvala slanina i doliti vrele vode da bude 2 cm ispod kupusa. Tada uključiti šporet na srednju temperaturu i kuvati kupus u polupokrivenoj posudi dok ne provri, pa smanjiti na tihu temperaturu (samo polako da krčka), poklopiti posudu i nastaviti kuvanje 1,5 sat. Na polovini kuvanja kupus drvenom varjačom blago izmešati i nastaviti kuvanje. Nema potrebe da se pravi zaprška jer se čorbica lepo zgusne od krompira. Ko želi, na kraju, može da ubaci i pola vezice iseckanog peršuna. Ja sam to preskočila jer moji ne vole peršun u kupusu.

Isprobajte ovaj način kuvanja svežeg kupusa, možda će vam se dopasti.  Ja sam sigurna da je odlično kada moji sipaju i po drugi put, jer znaju da budu oštri kritičari...

Коментари

Популарни постови