Humus


 
Potrebno je:

400 g kuvanih leblebija, oceđenih (1 kupovna teglica)
1 srednji čen belog luka
2 kašike sveže isceđenog limunovog soka
200 g tahinija
2/4 male kašičice kumina (ne mora)
1 prstohvat krupne morske soli (manje ako je so sitna)
voda od leblebija

Priprema:

1. U jači secko (ili blender) staviti leblebije koje se procede,  vodu sačuvajte, dodati izrendan beli luk, limunov sok, tahini (recept za tahini - 200 g susama + 2 kašike maslinovog ulja. Susam staviti u veći tiganj sa debelim dnom, pa ga propeći nasuvo na srednjoj temperaturi do zlatno-braon boje uz stalno mešanje.  Nikako ne sme da potamni, jer će tahini tada da bude gorak.  Susam skloniti sa vatre i odmah ga preručiti u odgovarajuću posudu da se ohladi.. Zatim ga sipati u secko kojim će se sitno samleti, uz postepeno dodavanje maslinovog ulja. Posle 1-2 minuta stati, očistiti zidove secka da smesa padne na dno. Ako nije kremasto, dodati još malo ulja. Ponoviti mlevenje još nekoliko minuta, dok se ne dobije glatki  namaz), kumin (on nije obavezan), prstohvat soli i 50 ml vode od leblebija. Vodu prvo dodate malo da bi se pokrenuo proces mlevenja, pa kasnije se dodaje još, po potrebi. Blendate sve dok ne dobijete kremastu masu. Ako vam se ugreje secko ili blender isključite, odmorite, pa nastavite. 

2. Prilikom blendanja nekoliko puta probajte ukus, da li treba dodati još soli ili limuna. Humus treba da ima gustinu kao recimo majonez

3. Kada budete zadovoljni ukusom i teksturom, humus prebacite u duboki tanjir, kašikom napravite koncentrična udubljenja u koja se sipa kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje. Poslužite...

Humus se može koristiti kao namaz ili kao prilog uz razna mesa i povrće. Humus sam napravila po receptu sa FB (Gourmana).

Коментари

Популарни постови