Posna štrudla sa makom


 

Sastojci za testo:

450 g mekog brašna T-400
3 kašike šećera
1 kesica vanilinog šećera
1/2 kašičice soli
1 kašičica narendane korice od limuna
220 ml čaja od kamilice
1/2 kockice kvasca
80 g otopljenog margarina
1,5 kašika ulja

Sastojci za fil:

300 g mlevenog maka
60 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
2 kašike džema od kajsija (ili džema po vašoj želji)
170 ml vrele vode

Još je potrebno:

džem od kajsija za premazivanje korica
ulje za premazivanje štrudle

Priprema:

1. U topli čaj dodati jednu kašičicu šećera (uzete od 3 kašike), razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati ostatak šećera, vanilin šećer, so, narendanu koricu limuna i sve promešati. Sipati otopljeni margarin, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo mesiti u vanglici jedan minut (vrlo se lepo mesi, nema potrebe da dodajete brašno), pa ga oblikovati u loptasti oblik i ostaviti u malo pobrašnjenu vanglicu da udvostruči svoju masu. Vanglicu prekriti providnom folijom i kuhinjskom krpom (ili prekriti vanglicu kuhinjskom krpom i preko navući obični plastičnu kesu).

2. Fil: Mleveni mak staviti u odgovarajuću posudu, dodati šećer, vanilin šećer i džem od kajsija. Promešati kašikom pa polako sipati vrelu vodu i mešati dok se ne dobije ujednačena smesa za premazivanje. Ja sam koristila mleveni mak bez dodataka, ako koristite kupovni mleveni mak za kolače onda dodajte manje vode. 

3. Pleh veličine 35cm x 20cm obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. Uskislo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na dva jednaka dela. Svaki deo oblikovati u loptasti oblik, pa jedan deo vratiti u vanglicu (prekriti vanglicu kuhinjskom krpom da se testo ne suši), a drugi deo razviti u pravougaoni oblik prema plehu u kome će se štrudla peći, debljine 4-5 mm. Razvijenu koru premazati sa džemom, oko dve kašike, pa ravnomerno rasporediti pola mlevenog maka. Sa strane saviti testo preko fila oko 1 cm pa uviti koru u rolat. Formiranu štrudlu prebaciti u pripremljeni pleh. Na isti način napraviti još jednu štrudlu. Pleh prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 30-40 minuta.

4. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Narasle štrudle premazati sa uljem i staviti da se peču 25 minuta. Pečenu štrudlu (probati čačkalicom da li je pečena) prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi pre sečenja. Pre posluženja možete štrudlu posuti šećerom u prahu, ali verujte nije potrebno.

Štrudla je veoma ukusna, apsolutno se ne razlikuje po ukusu od štrudle sa jajima i mlekom...

Коментари

Популарни постови