Posna voćna pita na vodi
Potrebno je:
50 g šećera
3 kašike džema od kajsija
100 mlevenih badema
100 g suvog grožđa
100 g urmi
260 ml mlake vode
70 ml sveže isceđenog soka od pomorandže
1 kašičica izrendane kore pomorandže
250 g brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice cimeta
Još je potrebno:
3 kašike džema od kajsija
50 g mlevenih badema
Priprema:
1. Kalup za pite veličine 22cm-24cm obložiti pek papirom i staviti na stranu. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Urme očistiti od koštica (u receptu su 100 g urmi bez koštica) i iseckati na kockice. Posuti ih sa jednom kašičicom brašna i izmešati da se odvoje, da ne budu slepljene jedna za drugu. Višak brašna otresti.
2. U vanglicu staviti šećer, mlevene bademe, suvo grožđe i urme pa promešati. Dodati džem od kajsija (ili džem koji vi volite), mlaku vodu, sok i izrendanu koricu od pomorandže. Kašikom sve dobro promešati. Na kraju dodati mešavinu brašna, praška za pecivo, sode bikarbone i cimeta. Varjačom sve dobro sjediniti da ne ostanu gudvice od brašna. Sipati smesu u pripremljeni kalup i staviti da se peče 25 minuta. Zatim izvaditi pleh, pa pitu premazati sa tri kašike džema od kajsija (ili džema koji ste vi odabrali) i posuti sa mlevenim bademima. Vratiti pitu u rernu i pecite još pet minuta.
3. Pečenu pitu (probati čačkalicom da li je pečena) zajedno sa pek papirom prebaciti na žicu da se prohladi. Dok je još topla, polako, odvojiti bočne strane pite od papira, a kada se ohladi skloniti i donji deo papira. Pitu zatim prebaciti na tacnu za posluženje.
Pita je veoma ukusna, tako da će u njoj uživati i oni koji ne poste...
Коментари
Постави коментар