Posna voćna torta


 

Potrebno je:

250 g posnog plazma keksa u komadu
malo toplog biljnog mleka

Fil sa vanilom:

600 ml biljnog mleka
5 kašika šećera
2 kesice pudinga od vanile
150 g posnog margarina
100 ml biljne slatke pavlake (od soje)
3 kašike mlevenog posnog keksa

Fil sa višnjama:

300 g višanja
1 vanilin šećer
30 ml soka od višanja
2 kašike gustina
2 kašike vode

Još je potrebno:

70 g bele posne čokolade

Priprema:

1. Zamrznute višnje staviti u cediljku da se dobro ocede. Prvo napraviti fil sa pudingom. U odgovarajuću posudu sipati 500 ml biljnog mleka (ja sam koristila mleko od badema), dodati 5 kašika šećera i staviti da provri. Puding razmutiti sa 100 ml biljnog mleka, dodati ga u provrelo mleko i skuvati puding. Skuvani puding prebaciti u drugu posudu (da bi se brže ohladio), prekriti ga providnom folijom, direktno preko pudinga, i ostaviti da se potpuno ohladi. 

2. Biljnu slatku pavlaku čvrsto umutiti. Ohlađeni puding samo malo umutiti mikserom, pa dodati omekšali, iseckani margarin i dobro umutiti. Ubaciti umućenu slatku pavlaku i još jedanput dobro sve sjediniti. Na kraju dodati mleveni keks i špatulom ga sjediniti sa filom. 

3. Fil sa višnjama: Oceđene višnje staviti u manju šerpicu, dodati vanilin šećer i 30 ml soka koje su višnje otpustile tokom ceđenja, pa staviti da se kuvaju na srednjoj temperaturi. Prilikom kuvanja malo ih ispretiskati i kada omekšaju smanjiti temperaturu šporeta na tihu jačinu, pa sipati gustin koji je razmućen sa dve kašike vode. Mešati dok se sok od višanja ne zgusne. Skloniti sa vatre, prebaciti u dublji tanjir i ostaviti da se prohladi.

4. Obruč kalupa za torte veličine 18 cm staviti na tacnu za tortu. Ako pravite tortu veličine 24cm -26cm samo povećajte sastojke na 1,5 meru. Keks umakati u toplo mleko i poređati ga po dnu i stranicama kalupa. Preko rasporediti pola fila od vanile, pa pola višanja. Ponoviti još jedanput, ostatak fila od vanile i ostatak višanja. Ukrasiti rendanom belom čokoladom i ostaviti tortu preko noći u frižider da se dobro stegne.

5. Narednog dana skloniti obruč, isecite veće parče i uživajte u božanstvenom ukusu.

Predivno osvežavajuća, kremasta torta... Tortu sam pravila po receptu Bobane Jovanović.

Коментари

Популарни постови