Posni gulaš


 

Potrebno je:

300 g crnog luka
160 g paprika
80 g korena celera
40 g korena peršuna
40 g korena paškanata
120 g šargarepe
200 g šampinjona
3 veća čena belog luka
100 g komadića soje
3 listića lovora
10-ak zrna crnog bibera
80 ml ulja
100 ml vrele vode
150 ml kuvanog pradajza iz flaše
2 kašike paradajz pirea
2 kašike ljutog ajvara
1 kockica za supu sa povrćem
300 ml vrele vode
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica mlevenog bibera
2 kašičice suvog biljnog začina

Sastojci za krompir pire:

600 g očišćenog krompira
1 kašičica soli
40 ml ulja
ovseno mleko po potrebi

Priprema:

1. Mere povrća su date za očišćeno povrće. Crni i beli luk sitno iseckati. Koren celera, peršuna i paškanata iseći na sitne kockice. Papriku iseći na kocke, šargarepu iseći na polukrugove, šampinjone oprati i iseći na deblje listiće. 

2. Komadiće soje staviti u odgovarajuću posudu, naliti sa 700 ml hladne vode i staviti da se kuva. Ubaciti 3 listića lovora i 10-ak zrna crnog bibera. Od momenta ključanja kuvati 10 minuta, pa procediti.  U dublji tiganj (ja sam spremala u tiganju prečnika 26cm i dubine 7cm) sipati 80 ml ulja i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti iseckani crni luk i dinstati ga na srednjoj temperaturi uz mešanje oko pet minuta. Zatim sipati 100 ml vrele vode, dodati iseckani koren celera, peršuna, paškanata i šargarepu. Promešati i dinstati u polupoklopljenoj posudi, uz povremeno mešanje, sve dok se luk ne pretvori u polukašastu smesu. Zatim ubaciti pečurke, papriku i komadiće soje. Promešati, pa dodati kuvani paradajz iz flaše (ili kupovni, pasirani), paradajz pire, ljuti ajvar (ko ne voli ljuto neka doda sladak ajvar) i sve dobro promešati. U 300 ml vrele vode rastvoriti kockicu supe od povrća i sipati u posudu sa jelom. Dodati alevu papriku, mleveni biber i suvi biljni začin, sve dobro promešati i probati da li treba dodati još šta od začina. 

3. U polupokrivenoj posudi na tihoj temperaturi krčkati jelo 20-ak minuta, uz često mešanje. Kada dobijete željenu gustinu jela, skloniti sa vatre i poslužiti.

4. Krompir pire: Krompir iseći na kocke i staviti u dublju posudu. Naliti ga sa hladnom vodom, dodati so i skuvati ga. Skuvani krompir procediti, dodati ulje i viljuškom ga izgnječiti. Zatim polako sipati ovseno mleko (ili drugo biljno mleko, po vašoj želji) i mutiti žicom za mućenje ili mikserom do gustine koju želite. 

Vrlo ukusan posni ručak koji možete da poslužite uz krompir pire, testeninu ili bareni pirinač.

Коментари

Популарни постови