Posni pasulj sa povrćem


 

Potrebno je:

300 g pasulja tetovca
60 g koren paškanata    
60 g korena peršuna
60 g korena celera
80 g šargarepe
80 g crnog luka
80 g crvenog luka
80 g praziluka
1 srednja paprika
3 listića lovora
mleveni biber i suvi biljni začin po ukusu

Zaprška:

80 ml ulja
2 veća čena belog luka
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica ljute tucane paprike

Priprema:

1. Veče pre kuvanja pasulj potopiti u hladnu vodu. Sutradan prosuti vodu, naliti pasulj opet sa hladnom vodom i staviti na srednju temperaturu da provri. Kada provri, prosuti vodu, oprati pasulj pod mlazom tople vode i staviti ga u dublji lonac u kome će se kuvati.

2. Koren paškanata, peršuna, celera i šargarepu iseckati na kockice, crni i crveni luk, kao i praziluk (zeleni deo praziluka) sitno iseckati i papriku iseći na kocke. Svo iseckano povrće ubaciti u pasulj, dodati listiće lovora i naliti sa vrelom vodom da voda bude najmanje 5 cm iznad pasulja. Staviti da se kuva na srednjoj temperaturi. Kada pasulj provri, kuvati ga poklopljen na tihoj temperaturi oko 2-2,5 sata. 

3. Za zapršku nije potrebno brašno, jer se čorbica pasulja jako lepo zgusne od svih sastojaka koji su u njemu. Ulje sipati u manju šerpicu i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti sitno iseckani beli luk i dinstati ga oko jedan minut. Dodati alevu papriku i tucanu ljutu papriku (ko ne voli ljuto neka je izostavi), promešati i sipati u pasulj. Posuti sa mlevenim biberom i suvim biljnim začinom po ukusu, promešati i ostaviti da tiho krčka još pet minuta. Poslužiti uz salatu po želji.

Ova posna verzija pasulja je veoma ukusna i sigurno će vam se dopasti... Ideju za recept sam videla na YouTube - "The Dot Pot"

Коментари

Популарни постови