Posni uštipci
Potrebno je:
400 g mekog brašna T-400
350 ml tople vode
1/2 kockice svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
ulje po potrebi
Priprema:
1. U toploj vodi sa dodatkom kašičice šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Sipati pripremljeni kvasac i varjačom dobro sjediniti testo. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo duplira svoju masu. Zatim ga varjačom "premesiti" i ostaviti da još jedanput naraste.
2. U odgovarajuću dublju posudu sipati ulje visine 2cm i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi. Kada testo i po drugi put naraste, kašikom (koja se svaki put pre uzimanja testa provuče kroz ulje) zahvatati testo i spuštati u ulje. Kada porumeni donja strana preokrenuti uštipke da i druga strana dobije lepu rumenu boju. Pazite da vam temperatura ne bude jaka, uštipci će onda brzo porumeniti ali sredina će ostati lepljiva.
3. Pržene uštipke vaditi na kuhinjski ubrus da bi papir upio višak masnoće.
Uštipke možete poslužiti u slatkoj ili slanoj varijanti...
Коментари
Постави коментар