Sojine pljeskavice sa povrćem
Potrebno je:
200 g sojinih ljuspica
50 g lanenog semena
120 g šargarepe
100 g crnog luka
2 veća čena belog luka
180 g krompira
150 g prezli
3 kašike brašna
1/2 kesice praška za pecivo
Začini:
1 kašičica mlevenog bibera
2 kašičice suvog biljnog začina
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica dimljene aleve paprike
1 kašičica kumina
1 kašičica origana
1 kašičica bosiljka
Priprema:
1. Sojine ljuspice potopite sa toplom vodom i ostavite da odstoje pola sata. Laneno seme staviti u manje lonče i preliti sa 70 ml tople vode i, takođe, ostaviti da odstoji pola sata dok ne upije svu vodu.
2. Šargarepu, crni luk i krompir očistiti i krupno narendati, pa staviti u veću posudu. Beli luk sitno iseckati i dodati u posudu. Sojine ljuspice dobro ocediti od vode i dodati u povrće. Dodati i semenke lana, prezle, brašno, prašak za pecivo i sve navedene začine. Dobro rukom sjediniti sastojke ("umesiti" ih).
3. Vlažnim rukama uzimati deo smese (kod mene je to bilo po 100 g smese), dobro je rukom ispretiskati da se svi sastojci povežu, formirati lopticu, pa je blago pritisnuti i formirati oblik pljeskavice. Po vašoj želji je da li želite tanje ili deblje pljeskavice, kod mene su bile debljine oko 1cm i dobila sam 12 pljeskavica.
4. Sipati ulje u dublji tiganj sa nelepljivim dnom, visine 1cm, i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi. Na zagrejano ulje spuštati pljeskavice i pržiti sa obe strane dok ne dobiju lepu rumenu boju. Prilikom prženja pljeskavica dodati ulje po potrebi. Pazite da vam ne bude jaka temperatura, pa da brzo porumene a unutra da ostanu sirove. Pžene pljeskavice vaditi na kuhinjski ubrus da papir upije višak masnoće. Poslužiti ih sa prilogom i salatom po želji.
Pljeskavice su veoma ukusne, idealne su kao posno predjelo ili glavno jelo uz dodatak priloga po vašoj želji.
Коментари
Постави коментар