Sojini odresci u sosu sa pečurkama
Potrebno je:
100 g sojinih odrezaka
100 g crnog luka
2 veća čena belog luka
60 ml ulja
200 g šampinjona
50 g iseckanog pečenog kikirikija
1/2 kašičice kurkume
1/2 kašičice đumbira u prahu
1/2 kašičice bosiljka
1 kašičica suvog biljnog začina
1/2 kašičice mlevenog bibera
50 ml + 250 ml vode
1 puna kašičica gustina
100 ml posne pavlake za kuvanje
Priprema:
1. Sojine odreske staviti u veću i dublju posudu i naliti sa 1,5 l hladne vode. Dodati 10-ak zrna bibera, 3 listića lovora, 2 kašičice suvog biljnog začina i 1 punu kašiku suvog iseckanog povrća za čorbice (ima da se kupi u svim većim marketima) i staviti da se kuva. Kada se svi ovi začini dodaju odresci dobiju lep ukus, pa mogu da se koriste i samo skuvani kada je post na vodi. Od momenta ključanja kuvati pola sata da odresci lepo nabubre. Skuvane odreske izvaditi iz vode u tanjir i ostaviti da se malo prohlade. Zatim ih pritisnuti manjom tacnom da izađe suvišna voda (od 100 g sojinih odrezaka dobija se oko 350 g hidriranih odrezaka).
2. U dublji tiganj sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti sitno iseckani crni luk i pržiti ga na srednjoj temperaturi dok ne omekša. Kada crni luk omekša ubaciti sitno iseckani beli luk i šampinjone isečene na listiće. Promešati i sipati 50 ml vrele vode. Dodati kurkumu, đumbir, bosiljak, suvi biljni začin i mleveni biber. Sve dobro promešati i krčkati pet minuta. Zatim, u 50 ml hladne vode razmutiti gustin i sipati u tiganj. Promešati, pa naliti 200 ml vrele vode. Dodati iseckani kikiriki, pa sipati pavlaku za kuvanje i sve dobro promešati. Probati da li treba dodati još šta od začina, pa ubaciti skuvane odreske. Poklopiti i na tihoj temperaturi krčkati 15-ak minuta, odnosno dok se sos ne zgusne. Gotovo jelo skloniti sa šporeta i ostaviti ga poklopljeno deset minuta, pa ga poslužiti uz prilog po želji.
Vrlo ukusan posni ručak...
Коментари
Постави коментар