Lepinjice sa maslacem
Potrebno je:
1/2 kg + 2 kašike brašna
1,5 kašičica soli
1 kašičica šećera
200 ml mleka
1/2 kockice svežeg kvasca
2 jaja
1 belance
50 g otopljenog maslaca
Za premazivanje lepinjica:
1 žumance
1 kašika mleka
Priprema:
1. U toplo mleko, sa dodatkom kašičice šećera, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešeti. Zatim, dodati jaja, belance, otopljeni i prohlađeni maslac i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Uz dodatak dve kašike brašna umesiti ga da se ne lepi za ruke. Testo oblikovati u loptasti oblik i ostaviti ga u pobrašnjenoj vanglici da se smesa duplira (ceo proces mešenja uraditi u vanglici). Vanglicu prekriti providnom folijom i kuhinjskom krpom.
2. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, izvući ga rukama u valjkasti oblik i podeliti na 10 delova. Svaki deo oblikovati u lopticu i poređati u pleh preko pek papira. Složene lepinjice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 20-30 minuta da narastu.
3. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Lepinjice, kada stignu, premazati mešavinom žumanceta i mleka i staviti da se peču oko 25 minuta (čim dobiju lepu rumenu boju, pečene su). Pečene lepinjice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade pa ih poslužiti.
Lepinjice su fantastično mekane i ukusne - mogu da se posluže uz glavno jelo ili onako tople uz kajmak, sir, neku salatu...Savršene su u svakoj kombinaciji.
Коментари
Постави коментар